Britten trekken steun in voor de opvang en opslag van CO2

De ontwikkeling van CCS, de opvang en ondergrondse opslag van CO2, heeft een gevoelige klap opgelopen. En dat is slecht nieuws voor pogingen van onder andere Shell om de uitstoot van dit schadelijke broeikasgas aan banden te leggen.

Woensdag maakte de Britse regering bekend dat het – bij nader inzien – geen 1 miljard pond (1,4 miljard euro) beschikbaar stelt voor de commerciële ontwikkeling van CCS. In het Verenigd Koninkrijk lopen twee projecten om de CO2 af te vangen en ondergronds op te slaan. Bij een daarvan, een gascentrale in het Schotse Peterhead, speelt Shell een belangrijke rol. Maar zonder subsidie ziet Shell daar voorlopig geen mogelijkheden meer, laat een woordvoerder van het Nederlands-Britse energiebedrijf weten.

Een reden dat CCS zo moeizaam van de grond komt is de lage prijs van een ton CO2. Shell pleit voor een significant hogere prijs. (NRC)