Rode Kruis: geen ‘duizenden’ weigervrijwilligers

‘NOS-bericht over duizenden die hulp aan vluchtelingen weigeren is suggestief.’

Rode Kruis-vrijwilligers zetten veldbedden op in de vluchtelingenopvang in Dordrecht. Foto Robert Vos / ANP

Het Nederlandse Rode Kruis ontkent dat duizenden vrijwilligers om principiële redenen geen vluchtelingen willen helpen. De NOS berichtte vrijdagmiddag op basis van een interne enquête dat de organisatie “hevig in zijn maag zit” met de weigerhulpverleners. Het Rode Kruis zegt echter dat nog geen enkele vrijwilliger op principiële gronden geweigerd heeft te helpen.

De NOS baseert haar berichtgeving op een intern document, dat de omroep online (pdf) geplaatst heeft. In het stuk wordt een enquête aangehaald die in september werd gehouden onder 1.293 van de 30.000 vrijwilligers. Daarin gaf 20 procent aan niet bereid te zijn vluchtelingen te helpen - een deel van hen heeft redenen die “tegen de grondbeginselen indruisen”. Zo zouden respondenten gezegd hebben de grenzen liever dicht te zien of liever dak- en thuislozen uit Nederland te helpen.

“Het Rode Kruis neemt afstand van de suggestieve berichtgeving [...] van de NOS”, zegt de organisatie op de verklaring op haar website:

“In de door de NOS aangehaalde enquête hebben vrijwilligers vele motieven aangegeven waarom zij niet zouden kunnen helpen, variërend van familieomstandigheden tot de eigen medische situatie en van een nieuwe baan tot het feit dat er geen opvanglocaties in de buurt zijn. Enkele individuen hebben aangegeven dat zij vluchtelingen om principiële redenen niet zouden willen helpen.”

Het Rode Kruis zegt de signalen dat er vrijwilligers zijn die vluchtelingen niet willen bijstaan serieus te nemen: weigeraars kunnen volgens het interne document geen vrijwilliger blijven. Berichten over duizenden mensen die vluchtelingen niet willen helpen, zijn volgens de organisatie echter overdreven. “De komende tijd bespreekt het Rode Huis intern of er sprake is van een serieus probleem.” Verder wijst het Rode Kruis er op dat zich de afgelopen tijd juist duizenden vrijwilligers hebben aangemeld.