Bedrijven willen wel gehandicapten, maar kunnen ze niet vinden

Werkzaamheden op de sociale werkplaats Patijnenburg in Naaldwijk. Foto ANP / Roos Koole

In bedrijven en bedrijfssectoren zijn duizenden vacatures voor gehandicapten die niet worden opgevuld, door bureaucratische problemen bij gemeenten en het UWV. Dat zegt Aart van der Gaag, die namens werkgeversorganisatie VNO-NCW bedrijven zoekt die gehandicapten in dienst willen nemen, in een interview met NRC. Het bedrijfsleven heeft beloofd dat er de komende jaren 100.000 banen bijkomen voor gehandicapten. Als ondernemers daar niet aan voldoen, gaat de Quotumwet gelden die hen ertoe dwingt.   

De bedrijven willen wel, zegt Van der Gaag, maar er zijn te weinig kandidaten van wie bekend is wat ze werkgevers te bieden hebben. „We praten over tientallen, honderden en soms over duizenden vacatures die niet worden vervuld. Een bedrijf als Albert Heijn wil doorgroeien naar tweeduizend van zulke plekken, maar blijft steken op 850. Er zijn ook schoonmaakbedrijven met veel plekken. Als bedrijven teleurgesteld raken, haken ze af.” 

Tweede Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) zag al in de zomer hoe infra- en recyclingbedrijf Van Werven uit Oldebroek (met 340 werknemers) acht vacatures had voor gehandicapten – en maar twee mensen kon vinden. Ze zegt: „Als het echt stokt, moeten we ons afvragen: wat betekent dat voor de Quotumwet?”

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) heeft de Tweede Kamer beloofd dat ze met een plan komt om de bureaucratische problemen op te lossen. Ze stuurt er vrijdag een brief over naar de Tweede Kamer, die volgende week de begroting van Sociale Zaken behandelt.

Lees ook: Veel vacatures, geen gehandicapten

    • Petra de Koning