NRC tipt: vijf boeken die je dit weekend kunt lezen

Vijf leestips van de boekenredactie van NRC.

Het uur der waarheid - Maarten Asscher

(●●●●○)
Voor liefhebbers van literatuur die niet alleen genoegen nemen met de waan van de dag, maar ook auteurs uit voorbije tijden tot hun wereld rekenen, is de handelseditie van het proefschrift Het uur der waarheid van Maarten Asscher goed nieuws. Literaire analyses zijn een kolfje naar Maarten Asschers hand en alleen al een goede reden om Het uur der Waarheid te lezen.

The Gap of Time - Jeanette Winterson

(●●●●○)
Omdat het volgend jaar 400 jaar geleden is dat Shakespeare overleed, hebben enkele auteurs besloten een stuk van Shakespeare om te zetten in een roman. De Britse schrijfster Jeanette Winterson neemt de aftrap, met een bewerking van Shakespeare’s The Winter’s Tale (1623). En dat doet ze met verve.

Op de rok van het universum - Tonnus Oosterhoff

(●●●●○)
In deze fijne roman wil de dichter, die in 2012 de P.C. Hooftprijs ontving, ‘de ruimte van het volledig leven’ laten zien. Dat is gelukt in een anekdotenstroom, die in de verte verwijst naar de Keizer der Vijftigers, Lucebert.

De wraak van Poetin - Hubert Smeets

(●●●●○)
Vlijmscherpe en tegelijkertijd ontnuchterende analyse van de complexe situatie die is ontstaan sinds de annexatie van de Krim door Rusland en het gewapende conflict in Oost-Oekraïne.

Tram 83 - Fiston Mwanza Mujila

(●●●●○)
Met veel levenslust geschreven debuutromans over de fictieve ‘slettenkroeg’ Tram 83 waar autochtonen en buitenlanders zich een stuk in de kraag drinken. Een leven is niets waard, en het is onmogelijk om op een fatsoenlijke manier je brood te verdienen.