In beeld

Niks is te gek tijdens Black Friday

Rennen, trekken, duwen en zelfs vechten. Niks is te gek tijdens Black Friday in de Verenigde Staten om een artikel te pakken te krijgen. Met enorme kortingen lokken winkels het grote publiek op de dag na Thanksgiving naar de winkels om daar hun kerstaankopen te doen. Lees ook: Black Friday in Nederland
Niet alleen in de Verenigde Staten wordt er letterlijk gevochten om spullen, ook in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dat ze daar net als wij geen Thinksgiving vieren, wordt Black Friday steeds groter. Deze foto is vorig jaar genomen in de supermarkt Asda, een dochteronderneming van Wal-Mart.
Foto REUTERS/Luke MacGregor
Rond 1965 werd de term ‘Black Friday’ voor het eerst gebruikt in Philadelphia. Toen stond het nog voor de enorme verkeersdrukte op de dag na Thanksgiving.
Foto AFP/ Adrian Dennis
De naam kan ook op een andere manier uitgelegd worden. In de maanden januari tot en met november werd maar weinig verdiend door winkeliers. Black Friday was het punt waarop winkels weer winst gingen maken door de hoeveelheid aankopen. De cijfers gingen dus uit het rood, in het zwart.
Foto Bloomberg/ Patrick T. Fallon
Meer dan een derde van de bijna 320 miljoen Amerikanen gaat naar de winkel tijdens Black Friday. Iets minder dan een derde koopt online.
Foto AFP/ Adrian Dennis
Winkels merken de dagen voor Black Friday dat het rustiger is en klanten hun aankopen uitstellen.
Foto AFP/ Adrian Dennis
Online wordt steeds meer geld uitgegeven op deze dag. Vorig jaar ruim 1,5 miljard dollar. Een jaar eerder nog iets minder dan 1,2 miljard dollar.
Foto AFP/ Adrian Dennis
In de distributiecentra van bijvoorbeeld online winkel Amazon is extra mankracht nodig om de drukte aan te kunnen.
Foto AFP/ Adrian Dennis
In aanloop naar Black Friday wordt in Californië geprotesteerd tegen de lage lonen bij Wal-Mart.
Foto REUTERS/Alex Gallardo
Vooral elektronica en speelgoed zijn geliefde artikelen tijdens de winkeldag.
Foto EPA/ Larry W. Smith
Voor een vestiging van Best Buy in Texas lagen gistermiddag al mensen te wachten tot ze naar binnen mochten. Winkels gaan steeds vroeger open tijdens Black Friday. Sommige zelf al om 3 uur 's nachts.
Foto EPA/ Larry W. Smith