‘Moordwapens terroristen Parijs kwamen uit Duitsland’

Duitse onderzoekers geloven dat de kalasjnikovs via het “deep web” werden aangeschaft.

Een replica van de AK-47 Kalashnikov.
Een replica van de AK-47 Kalashnikov. Foto Lex van Lieshout / ANP

De wapens waarmee twee weken geleden de terreuraanslagen in Parijs werden gepleegd kwamen vermoedelijk uit Duitsland. Dat melden Duitse onderzoekers vrijdag aan de Duitse krant Bild op basis van documenten.

De kalasjnikovs werden vermoedelijk aangeschaft via het deep web, het deel van het internet dat niet toegankelijk is voor zoekmachines. Een man uit Magstadt in Baden-Württemberg zou vier geweren verkocht hebben aan “Arabieren uit Parijs”, zo staat te lezen in vier e-mails op zijn smartphone.

Wapenhandelaar zit vast

De vermoedelijke wapenhandelaar zit in voorlopige hechtenis zolang het onderzoek loopt. Aanklagers uit Stuttgart bevestigden vrijdag dat een 34-jarige man dinsdag is opgepakt in verband met verdenkingen van wapenhandel, meldt Reuters. Zij weigerden echter in te gaan op een eventueel verband met de aanslagen in Parijs.

Deep Web

Franse onderzoekers geloven dat dit de wapens zijn die gebruikt zijn bij de terroristische aanslagen in Parijs, waarbij 133 mensen om het leven kwamen. Twee van de kalasjnikovs waren van het type AK-47 van Chinese makelij. De andere twee geweren waren Zastava M70-geweren, gemaakt in Joegoslavië. Het zou ook kunnen gaan om omgebouwde jachtgeweren. Bij de aanval op Charlie Hebdo werden ook jachtwapens gebruikt.

De online wapenwinkel waar de verdachte zijn handel (“DW Guns”) had kan alleen via het netwerk Tor worden bereikt. Toegang gaat anoniem en alle communicatie wordt versleuteld. Betaling geschiedt in bitcoins.