Lubach schrijft boze brief aan AVRO over Moltalk

Arjen Lubach bedacht een talkshow, maar krijgt niet de eer. Hij schreef een brief op poten.

Arjen Lubach: "Clemens van der Grinten heeft een totaal andere visie op fatsoen."
Arjen Lubach: "Clemens van der Grinten heeft een totaal andere visie op fatsoen." Foto VPRO

Tv-maker en schrijver Arjen Lubach is boos op AVROTROS omdat de omroep zijn programma-idee Moltalk ongevraagd zouden hebben overgenomen. Dit schrijft de presentator van het satirische programma Lubach op zondag in een brief aan de omroep die hij op zijn Facebookpagina heeft gezet.

Update 12.02 uur. Reactie AVROTROS op Facebook: excuses en 5.000 euro voor KiKa

Beste Arjen,
Het is natuurlijk ongepast om jou met een standaard mail uit te nodigen voor MolTalk. Per slot van rekening heb jij mede aan de wieg gestaan van MolTalk. Excuses daarvoor! Die 5000 euro voor KiKa…. Consider it done!
AVROTROS

Arjen Lubach sms’t naar NRC: “Fijne oplossing, excuses aanvaard.”

Beste redacteur van de AVROTROS,Hartelijk dank voor jouw mail met de vraag of ik een keer te gast wil zijn bij…

Posted by Arjen Lubach on donderdag 26 november 2015

Tot zijn verbazing werd hij onlangs uitgenodigd als gast in het programma, dat vanaf 2 januari naar de tv-zender NPO 1 verhuist, gekoppeld aan de eerste aflevering van Wie is de Mol?, seizoen 16. AVROTROS ging door met het programma, zonder Lubach daarin te kennen. Lubach zocht contact, om erkenning te krijgen als bedenker van het programma. Volgens Lubach reageerde eindredacteur Clemens van der Grinten met te zeggen dat Lubach “nergens aanspraak op kan maken, en dat het programma enkel en alleen van de AVRO was.”

Lubach:

“Ik weet uit ervaring en verhalen dat er in de televisiewereld veel mensen zijn die zelf weinig oorspronkelijk ideeën hebben en dus de voorkeur geven aan de makkelijke, maar achterbakse manier van televisie maken. Ik kan niet anders dan concluderen dat Clemens van der Grinten een totaal andere visie heeft op fatsoen.”

De satiricus eist vijfduizend euro voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Verder wil hij dat Clemens van der Grinten hem in de eerste uitzending een bos bloemen overhandigt, met de woorden:

“Namens de AVRO hartelijk dank voor uw frisse idee waar we nog jaren mee vooruit kunnen, meneer Lubach.”

Hij eindigt zijn brief met: “Shine bright like a diamond, Arjen.”

Van der Grinten is niet bereikbaar voor commentaar.