De nek van de giraf was ooit ook halflang

De giraf heeft in ieder geval één uitgestorven familielid met een halflange nek. Dat was te verwachten, en het blijkt nu ook uit fossiele vondsten. De giraf-achtige van de soort Samotherium leefde 5 à 10 miljoen jaar geleden in Centraal-Azië en rond de Middellandse Zee. Het dier is al een eeuw bekend, maar Amerikaanse paleontologen en anatomen beschreven afgelopen woensdag in Royal Society Open Science botten die nog niet nauwkeurig waren bestudeerd. Het gaat om zes wervels van de diersoort die in 1909 opgegraven zijn op het Griekse eiland Samos. Achter elkaar gelegd vormen de wervels een vrijwel complete nek. De wervels zijn in het bezit van de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster (Duitsland). Paleontoloog Nikos Solounias van het New York Institute of Technology vergeleek de wervels met die van een giraf en van een okapi, de enige levende verwant van de giraf. De nek van Samotherium was iets minder dan een meter lang, en lijkt anatomisch op zowel de langere nek van de giraf als de kortere van de okapi. (NRC)