Kijken: hoe Amsterdam het EK fietsen stelen wint

Onze hoofdstad heeft de twijfelachtige eer het EK fietsen stelen te winnen van Praag en Rome.

Voor Amsterdammers zal het winnen van het EK niet als verrassing komen. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Elke Amsterdammer krijgt er vroeg of laat mee te maken: een fiets die wordt gestolen. Dat onze hoofdstad het EK fietsen stelen heeft gewonnen zal voor hen dan ook niet als verrassing komen.

Het online magazine WeLoveCycling wilde de aandacht vestigen op het enorme aantal gestolen fietsen in Europa en besloot een ludiek EK te organiseren: het EK fietsen stelen. In Amsterdam, Praag en Rome werd een rode fiets zonder slot neergezet. En wat bleek? In Amsterdam werd de fiets het snelst door een dief meegenomen: binnen 22 minuten. In de video is te zien dat de dieven eerst op hun hoede de omgeving afspeuren, voordat zij hun slag slaan. Wanneer ze op het punt staan met de fiets weg te rijden, krijgen ze echter de schrik van hun leven:

Dat Amsterdam won van Rome en Praag is overigens niet heel verrassend: waar in Praag jaarlijks 1.900 en in Rome 15.400 fietsen worden gestolen, worden in Amsterdam elk jaar 45.000 fietsen ontvreemd.

Ludieke actie tegen “het kwaad”

Volgens de organisatie is de ludieke actie een klein teken van verzet tegen “het kwaad”:

“Het is niet onze ambitie een einde te maken aan de diefstallen, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het leven van de dief zo moeilijk mogelijk te maken - het kopen van een goed slot, het registeren van je fiets en opletten als je een tweedehands fiets koopt.”