Kijken: de relativiteitstheorie is 100. Hoe werkt het ook weer?

In de video, ingesproken door Doctor Who-acteur David Tennant, wordt het werk van Einstein in 3 minuten uitgelegd.

Still uit de video.

Deze week was het precies 100 jaar geleden dat Albert Einstein (1879 - 1955) met zijn briljante algemene relativiteitstheorie op de proppen kwam. Maar wat houdt die theorie, bekend van de vergelijking E=MC², eigenlijk in? Voor de gelegenheid maakte animator Eoin Duffy een kort en helder animatiefilmpje, waar alles voor leken in drie minuten wordt uitgelegd.

Dankzij de theorie werden Einstein en zijn prominente snor en warrige haar kenmerkend voor het menselijke genie. Hij zorgde dat de natuurwetenschappen makkelijker konden werken met ruimte en tijd door ze als een en hetzelfde ding te beschouwen: ruimtetijd. Ook verfijnde hij de zwaartekrachttheorie van Isaac Newton (1643 - 1727).

In de video, ingesproken door Doctor Who-acteur David Tennant, wordt ingegaan op Einsteins theorieën en ontdekkingen. Hier is je kans om in drie minuten tijd bijgepraat te worden over het werk van een van de bekendste en belangrijkste natuurkundigen die ooit heeft geleefd.

    • Casper van der Veen