‘In steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones’

In 56 van 281 onderzochte gemeenten gelden vuurwerkvrije zones.

Foto Roos Koole/ANP

Steeds meer gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in. Het Algemeen Dagblad onderzocht 281 (van de 393) gemeenten en vond dat in zeker 56 gemeenten vuurwerkvrije zones komen. Dat zijn er dertien meer dan vorig jaar.

Vrijwel alle gemeenten die vorig jaar ook een vuurwerkvrije zone instelden, doen dat dit jaar opnieuw of breiden deze uit. In de krant zegt Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG):

“Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk. Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen.”

In de 56 gemeenten mag tijdens de jaarwisseling met name rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen niets worden afgestoken. In geen enkele gemeente gaat een algeheel vuurwerkverbod gelden. Het grootste vuurwerkvrije gebied komt in Hilversum, daar mag in vrijwel het hele centrum niet worden geknald. Om vluchtelingen niet te laten schrikken geldt in Zeist een vuurwerkvrije zone rond het asielzoekerscentrum.