Imagine van John Lennon op 1 in de Top 2000

Op sociale media werd na de aanslagen in Parijs al veelvuldig opgeroepen om op het lied te stemmen.

Een man speelt daags na de aanslagen in Parijs Imagine op een piano, vlak voor concertzaal Bataclan. Foto Johan Walton / AP

Imagine van John Lennon voert dit jaar zoals verwacht de Top 2000 aan. Voor het openen van de stembussen werd op sociale media al veelvuldig opgeroepen om op het lied te stemmen, als reactie op de aanslagen in Parijs. Vrijdagavond maakte NPO Radio 2 bekend dat Nederland inderdaad met Imagine het nieuwe jaar in gaat.

Twitter avatar staatvanstasse De Staat van Stasse Bescheiden TOP2000-stemadvies #DeStaatvanStasse: geweldig als nù #Imagine van John Lennon op 1 komt. Stem as vrijdag https://t.co/r7MFILpZ3b

Het nummer van ex-Beatle John Lennon wordt daarmee de opvolger van Hotel California van The Eagles, dat vorig jaar nog de meeste stemmen kreeg van het Nederlandse radiopubliek. Nu is dat lied terug te vinden op de derde plaats. Bohemian Rhapsody van Queen, al regelmatig lijstaanvoerder, is dit jaar tweede.

Volgens zendermanager Jurre Bosman verwoordt uit 1971 perfect het gevoel van veel mensen na de aanslagen in Parijs. Hij zegt:

“De Top 2000 gaat over muziek en de verhalen achter de muziek. ‘Imagine’ heeft na meer dan veertig jaar nog niets aan kracht ingeboet. […] De plaat biedt veel mensen troost en geeft tegelijkertijd hoop. We sluiten het jaar af met een eervolle nummer 1.”

Direct na de aanslagen in Parijs, die aan 133 mensen het leven kostte, dook Imagine al op. Bij de Parijse concertzaal Bataclan speelde een onbekende man het nummer toen op piano. In de Top 2000 kwam het lied tot dusver nooit verder dan de zevende plaats. Vorig jaar eindigde Imagine op plek 38.

    • Joost Pijpker