IDFA door de ogen van een Taiwanese kunstenares

De Taiwanese Rochu Chiu legt vast wat er gebeurt op documentairefestivals zoals het IDFA.

IDFA 2015/ Tekening Rochu Chiu

Soms kleurt ze prenten in met koffie in plaats van waterverf. Als dat op een tafeltje staat waar ze zit te schetsen, waarom niet? De Taiwanese ‘artistieke freelancer’ Rochu Chiu (35) reist op vrije momenten naar documentairefestivals over de hele wereld om vast te leggen wat er gebeurt. Afgelopen weekend tekende ze, net als in 2014, op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

Slideshow: IDFA-tekeningen Rochu Chiu

Wie goed oplette kon Chiu zien zitten in een portiek terwijl ze festivalbezoekers voor een bioscoop observeerde. Of met haar aquareldoos achter in een filmzaal tijdens een Q&A met een regisseur. In zo’n twintig minuten maakt de Taiwanese momentopnames met „de media die ze voor handen heeft.”

Chiu: „Veel kunstenaars werken op basis van foto’s, ik ben graag ter plekke. Hoewel het soms erg, erg koud is zoals in Amsterdam. Je voelt de sfeer beter en bezoekers spreken je aan.” Het Taiwan International Documentary Festival TIDF drukte het werk dat Chiu daar vorig jaar maakte af op postkaartjes en deelde die uit als souvenir.

Chiu’s liefde voor documentaires ontstond via bevriende documentairemakers „Ik weet hoeveel werk mijn vrienden in hun films steken en bewonder hoe ze je in in twee uur tijd volledig kunnen onderdompelen in een ander leven.”