Harde val van tandem ‘Joop en Aldo’

Het bestuur van FC Twente stelt een onderzoek in naar handelen van ex-voorzitters. Hun deal met investeerder Doyen was een forse strop.

De inmiddels ex-Twentebestuurders Aldo van der Laan (l.) en Joop Munsterman tijdens een supportersactie in maart.

Voor Henk Kesler was het onbezoldigde adviseurschap ‘internationale zaken’ de afgelopen jaren een chique manier om zijn oude liefde FC Twente bij te staan. Maar met zijn schat aan ervaring, die de Enschedeër onder meer dankt aan zijn tien jaar als directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft ook hij Twente niet kunnen behoeden voor de rampspoed die de club momenteel treft.

Hoe reageert hij op de meest recente commotie rond een opgedoken contract waaruit verregaande en mogelijk onreglementaire invloed blijkt van investeringsmaatschappij Doyen? Geen commentaar. „Ik ben nu niet meer FC Twente betrokken.” De hamvraag dan: kende hij het nu opgedoken contract? Kesler: „Ik heb toen wel de contracten met Doyen gezien, maar of die afwijken van wat er nu is opgedoken kan ik niet beoordelen.”

Het bestuur van FC Twente lijkt zich op dit moment hetzelfde af te vragen. Hoe dit te beoordelen? Gisteren kondigde de club een onafhankelijk onderzoek aan naar de gang van zaken rond het dubieuze contract. Onderzoeksvraag is „of de interne mandaatregels zijn gevolgd en of contracten zijn aangegaan conform in de voetbalbranche gangbare condities”.

Twee belangrijkste mannen

Concreet: of de belangrijkste twee clubmannen in het voorbije decennium – ex-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan – de KNVB hebben misleid bij het ondertekenen van een geheim contract waarbij aan extra voorwaarden van Doyen tegemoet is gekomen. Dinsdag dook dit contract op. Deze ‘aanvullende condities’ heeft de licentiecommissie van de KNVB naar eigen zeggen bij het goedkeuren van de documenten over de deal in 2014 niet aangetroffen.

Als dit contract echt is, staat Twente mogelijk zware sancties te wachten: puntenmindering, degradatie of zelfs licentie-ontneming. Het vertrek van voorzitter Van der Laan dinsdag is tot nu toe de sterkste aanwijzing dat het contract serieus genomen moet worden. Heeft de eind vorig jaar aangetreden financieel directeur Gerald van den Belt, die na het vertrek van Van der Laan nu de enig overgebleven statutair bestuurder is, een jaar lang gewerkt met een voorzitter die wist van deze ‘side-letter’?

Van der Laan is niet bereikbaar voor commentaar, Van den Belt treedt mogelijk vandaag in de publiciteit, maar zal voorzichtig zijn met vingerwijzen. Eerst het aangekondigde onderzoek, dat begin 2016 afgerond moet zijn.

Munsterman trad april van dit jaar terug nadat zijn beleid de club aan de rand van de afgrond had gebracht: puntenmindering vorig seizoen wegens niet gehaalde financiële KNVB-doelstellingen, nu zelfs dreigende degradatie. Zijn opvolger en voormalig rechterhand Van der Laan trok deze week dus zijn conclusies.

Doyen werd symbool van het overmoedige beleid van Twente: uitgaan van sportief succes met daarbij gegarandeerde toptransfers. De slagvaardige bestuurstandem ‘Joop en Aldo’ bracht de club de titel in 2010 en Champions League-voetbal. Schurkend tegen de jetset van het voetbal, niet bang om eens wat te proberen in een sector waar krediet schaars is.

Scepsis was er meteen toen de berichten over de samenwerking met Doyen najaar 2013 bevestigd werden. In een reportage van EenVandaag trok Munsterman een verband met de crisisheffing die zijn club vol veelverdieners keihard trof. Twente had acuut geld nodig. „Mag ik dan in de markt informeren naar mogelijkheden om werkkapitaal te krijgen? Of moet je nergens naar kijken en dit bedrijf naar de knoppen laten gaan?”

Alle risico voor de club

Zo werd Doyen eind 2013 omarmd. Het fonds voorzag in een lening van 5 miljoen euro, in ruil voor een percentage (variërend tussen 10 en 50 procent) deling in transferopbrengsten van zeven Twente-spelers. Welk risico liep Doyen? „Dat ze geen winst maken als deze spelers niet binnen de huidige contractduur, maximaal vijf jaar, verkocht worden”, zei Van der Laan begin 2014 in deze krant.

Maar wat bleek: de winst voor Doyen is gegarandeerd, het risico was geheel en al voor Twente. De club moet hoe dan ook de lening plus jaarlijks 10 procent rente betalen, meldt het jaarverslag van Twente over 2013-2014. Die rente zit in de minimumbedragen die Twente per speler sowieso betaalt, opgeteld 6,5 miljoen die Doyen terugkrijgt over drie jaar.

Dankzij de transfersommen die Twente ontving voor Dusan Tadic (10 procent naar Doyen) en Quincy Promes (30 procent Doyen) in 2014, verdiende de investeringsmaatschappij al een fors deel van zijn 5 miljoen terug. De minder renderende Luc Castaignos, Bilal Ould-Chikh en Youness Mokhtar werden voorbije zomer voor opgeteld 5 miljoen verkocht, volgens contract heeft Doyen daar toch liefst 3 miljoen van geïncasseerd door de minimumbedragen. Shadrach Eghan en Kyle Ebecilio – minimaal 1,4 miljoen voor Doyen – zijn nog niet verkocht.

Inmiddels zit Twente, zo meldde het bestuur gisteren, „in een afrondende fase om het contract te beëindigen” met Doyen. Tegen welke voorwaarden is niet duidelijk. Hoe dan ook zal het dossier Doyen voorlopig nog wel even dooretteren.