Gemeentefinanciën Ineens 55 miljoen euro ‘kwijt’ op de begroting

Wethouder Udo Kock (D66, Financiën) is 55 miljoen euro kwijtgeraakt op de begroting. Vorig jaar zijn alle stadsdelen opgeheven en bij die grote reorganisatie is besloten ook de financiën op orde te brengen. De afgelopen achttien maanden werkte de gemeente aan het „ontvlechten en herbeschikken” van alle 44 begrotingadministraties naar één centraal budget. Bij die operatie bleek dat de afzonderlijke diensten samen 55 miljoen euro hebben uitgegeven, waar geen verantwoording voor is te vinden op de begroting van 2015. Er zijn uitgaven voor bedrijfsvoering gedaan – denk: salarissen en kantoorartikelen – waar geen dekking voor is van budgetten. Ook voor de begroting van 2016 is er ruim 51 miljoen euro zoek.

„Het is minder heftig dan het klinkt”, zegt de woordvoerder van wethouder Kock. „We moesten dit jaar nu financieel afsluiten. Als we langer de tijd zouden hebben, zou het bedrag lager zijn. Dit is een tussenstand. We zoeken nog steeds door naar de budgetten.” Al geeft hij geen garantie dat de begroting – van 2015 en 2016 – op nul uitkomt.

GroenLinks is pessimistischer. Uit gelekte stukken blijkt volgens hen dat ook de komende jaren een structureel tekort dreigt, zegt vicevoorzitter Femke Roosma (Financiën). „En dat betekent dat er bezuinigd moet worden. Het is heftig en raar dat we nu pas horen dat ze het geld niet kunnen terugvinden. Drie weken terug hadden we het nog over een overschot van 40 miljoen over 2015. Als ze het nu niet kunnen vinden, lukt dat denk ik ook niet binnen drie maanden.”

Volgens Roosma moet het bedrag – volgens de wethouder maar 5 procent van de totale bedrijfsvoering van 1,3 miljard – ook niet gerelativeerd worden. Roosma: „Het is niet eerlijk om het bedrag zo te belichten. Het is heel veel geld; ter vergelijking: de totale jaarlijkse cultuurbegroting bedraagt zo’n 90 miljoen.”

Wethouder Kock heeft besloten om „de tussenstand” mee te nemen in het begrotingsresultaat, waardoor er over 2015 een tekort is van 8,7 miljoen. De raad bespreekt dit voorstel op 16 december.

    • Daan Borrel