Frankrijk herdenkt aanslagen Parijs met sobere ceremonie

Tijdens de ‘uiterst sobere’ plechtigheid in de tuin van de Dôme des Invalides is Hollande de enige spreker.

Foto Philippe Wojazer/Reuters.

Frankrijk heeft vrijdag de 130 slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs van twee weken geleden herdacht. De ‘uiterst sobere’ plechtigheid begonnen om 10.30 uur op het plein van de Dôme des Invalides, waar Napoleon (1769-1821) begraven ligt en waar Frankrijk standaard gevallen militairen herdenkt.

De ceremonie duurde ongeveer een uur en begon met het nummer Quand n’a que l’amour van Jacques Brel. Daarna werden foto’s van slachtoffers op een groot scherm getoond, en werden hun namen opgelezen. Opnieuw viel de relatief jonge leeftijd van de slachtoffers op, gemiddeld 35 jaar oud.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande “Deze generatie is, ondanks de tranen, het gezicht van Frankrijk geworden.”

Vervolgens sprak de Franse president Hollande, hij hield als enige een toespraak. In zijn speech beloofde Hollande dat het leger de verantwoordelijken zal “vernietigen”.

“We gaan de strijd tot het einde voeren en we zullen winnen. Wij zullen hun het leven ontnemen. Onze vijand is de haat. Zij hebben de doodcultus, wij de liefde voor het leven.”

De president benadrukte dat het essentieel is om eensgezind en als land, volk en natie verenigd te zijn.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Muziek was “onverdraaglijk voor terroristen (…) en om hierop te antwoorden zullen we onze chansons, onze concerten verveelvuldigen”.
Foto Jacky Naegelen/Reuters

Overzicht van het plein bij Les Invalides. Foto Jacky Naegelen/Reuters

De plechtigheid werd afgesloten met de Marseillaise, het Franse volkslied. Vermaas vond dat Hollande er de hele ceremonie maar eenzaam uitzag:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het Franse politieke systeem zoals we dat kennen: de president eenzaam op een stoel voor een massa andere bestuurders.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande vertrekt voor iedereen van cour van de Invalides. De eenzaamheid van zijn ambt straalde er meer dan ooit vanaf.
Foto Philippe Wojazer/AP

Foto Philippe Wojazer/AP

Hollande riep op tot vlagvertoon

Er waren bij de plechtigheid verschillende nabestaanden van de slachtoffers aanwezig die in concertzaal Le Bataclan en op terrassen van bistro’s en cafés gewond raakten of omkwamen. Zij werden eerst opgevangen door de speciaal ingestelde interministeriële dienst voor hulp aan de slachtoffers. Er was vooraf gevraagd aan de media om geen close-ups te nemen van nabestaanden van de slachtoffers.

Hollande had de bevolking ook opgeroepen vrijdag de Franse vlag uit te steken. De verkoop van de Franse tricolore is na de aanslagen explosief toegenomen, maar het was niet een groot vertoon van de driekleur volgens Vermaas.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Ik zie ondanks oproep F Hollande niet bijster veel Franse vlaggen in Parijs, om eerlijk te zijn. Herdenking slachtoffers begint om 10h30.

Overigens had ook een aantal nabestaanden geweigerd te komen naar de herdenking, schrijft persbureau AFP. Zij zijn van mening dat de Franse regering nog veel sterker had moeten reageren na de aanslagen op Charlie Hebdo. Om gedoe zoals afgelopen januari bij de herdenking van die aanslag te voorkomen was dit keer Marine Le Pen wel uitgenodigd.

    • Anouk Eigenraam