Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Van Rijn: kabinet wacht af wat bewindvoerder TSN gaat doen

Vakbonden maken zich “grote zorgen” om het dreigende banenverlies bij de thuiszorgorganisatie.

Algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg tijdens een persconferentie over het aanvragen van uitstel van betaling voor de thuiszorgorganisatie.
Algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg tijdens een persconferentie over het aanvragen van uitstel van betaling voor de thuiszorgorganisatie. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het kabinet wacht af wat de bewindvoerder gaat doen die de surseance van thuiszorgorganisatie TSN gaat begeleiden. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn vrijdag na afloop van de ministerraad in reactie op het nieuws dat TSN uitstel van betaling aanvraagt.

Door het besluit dreigen 12.000 personeelsleden hun baan te verliezen en worden 40.000 cliënten in onzekerheid gestort. TSN Thuiszorg lijdt structureel verlies en de directie ziet geen „reële vooruitzichten” meer om met zijn werknemers op een rendabele manier huishoudelijke hulp aan te bieden. De huishoudelijke hulp van ruim 40.000 hulpbehoevenden, verspreid over 300 gemeenten, gaat tijdens de surseance nog wel gewoon door.

Van Rijn wil niet vooruitlopen op een daadwerkelijk faillissement, maar benadrukt dat het voor het kabinet van het grootste belang is dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben, “door wie dan ook”. De staatsecretaris hoopt dat er snel zekerheid komt voor de werknemers van TSN.

“Het ministerie voert op dit moment goede gesprekken met de vakbonden over de arbeidsmarktperspectieven in de thuiszorgsector.”

SP wil noodplan voor TSN

PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk vraagt Van Rijn in een reactie tegenover persbureau ANP om zich samen met gemeenten in te zetten voor een oplossing “zodat mensen de ondersteuning blijven krijgen die ze nodig hebben en zorgmedewerkers niet op straat komen te staan”.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn ingrijpt. “Van Rijn moet heel snel met een reddingsplan komen om deze catastrofe te voorkomen.”

“Er moet in elk geval een basistarief in de Wmo komen zodat gemeenten gehouden zijn aan tarieven op basis van goede kwaliteit van zorg en niet op basis van de laagste prijs. Zo wordt voorkomen dat thuiszorgaanbieders onder de kostprijs moeten werken.”

Zowel de SP als ouderenpartij hebben een Kamerdebat aangevraagd over de ontwikkelingen bij TSN:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol De grootste thuiszorgorganisatie #TSN trekt de stekker eruit. 12.000 banen weg. Nog veel meer gedupeerden! Debat aangevraagd. De maat is vol

FNV: kabinet bezuinigingt te veel

Het kabinet bezuinigt te veel en te snel op de thuiszorg, meent FNV-bestuurder Gijs van Dijk. “Arbeidsvoorwaarden worden steeds slechter. Dat is onacceptabel en moet gestopt worden.”

“Het moet gaan om welke zorg kwetsbare mensen nodig hebben en welke prijs daarbij hoort, niet de laagste prijs. De bezuinigingen op de thuiszorg staan haaks op de wens van het kabinet dat ouderen en zieken langer thuis kunnen blijven wonen.”

Twitter avatar dijkvangijs Gijs van Dijk TSN kondigt uitstel van betaling aan. Klap voor medewerkers en cliënten. Ingrijpen is noodzakelijk.

CNV: hing al maanden in de lucht

Vakbond CNV Zorg & Welzijn maakt zich grote zorgen, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga. “Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn.”

Kruizinga vreest een lange periode van onzekerheid voor de 12.000 medewerkers en 80.000 cliënten van de thuiszorgorganisatie. De maatregel om uitstel van betaling te vragen, hing volgens haar al langere tijd in de lucht: “Ze zitten al jaren in de rode cijfers.”

Patiëntenfederatie: garandeer zorg voor cliënten

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) stelt tegenover persburea ANP dat de TSN-cliënten “niet de dupe mogen worden” van een mogelijk faillissement.

“We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen. Onmiddellijk. Per direct.”