Duitse militaire steun voor Franse operaties Syrië

Duitsland gaat zich, op Frans verzoek, militair inzetten in de oorlog tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, heeft dit gisteren in Berlijn gezegd – na het bezoek van bondskanselier Angela Merkel aan Parijs woensdagavond.

De Duitse bijstand valt in drie componenten uiteen. Vier Tornado-verkenningsvliegtuigen zullen de Franse luchtmacht, die daadwerkelijk bombardementen uitvoert boven Syrië, helpen met informatievergaring. Ook Duitse spionagesatellieten gaan gegevens voor de Fransen verzamelen.

Daarnaast zullen Duitse tankvliegtuigen Franse Mirages in de lucht gaan bijtanken. En ten slotte stuurt Berlijn een fregat naar de regio ter logistieke ondersteuning van de Franse marine. Parijs heeft het vliegdekschip Charles de Gaulle naar de Perzische Golf gestuurd.

Nu nog is Duitsland militair alleen betrokken bij de strijd tegen IS door het geven van wapens en training aan Koerdische strijders in het noorden van Irak. De Bondsdag moet de uitbreiding nog goedkeuren.

Woensdag kondigde Duitsland al aan dat het 650 militairen in het West-Afrikaanse Mali wil stationeren om te helpen bij de VN-vredesmissie en om Frankrijk in de regio te ontlasten. Op dit moment bevinden zich zo’n 200 Duitse militairen in Mali. Ze behoren tot de opleidingsmissie van de EU die het Malinese leger traint. (NRC)