Dit willen de nabestaanden van 9/11 aan Parijs meegeven

“De beste wraak op een terroristische groepering is door te lachen. Door de wereld je glimlach te laten zien.”

Een beeld uit het filmpje van VOX.

Francesca Picerno was 9 jaar toen ze haar vader verloor. Niet ziekte of een auto-ongeluk, maar door de aanslag op de Twin Towers in New York in 2001. “Je verdriet is dan niet langer iets persoonlijks”, zegt ze daar nu over. “Je moet het plotseling delen met honderdduizenden anderen.”

Dat je leed plotseling gemeengoed is, maakt het moeilijker om alles te verwerken, zo zegt Picerno vrijdag in een video van website VOX. De opname is bedoeld om de nabestaanden van de aanslagen in Parijs moed in te spreken. De boodschap? Blijf leven zoals je voor de aanslag deed.

De video op VOX is het initiatief van Eléonore Hamelin, een Parisienne die sinds 2011 in New York woont. Toen ze vlak na de aanslagen in de metro met een vriendin over de gebeurtenissen sprak, werden ze benaderd door een man. Hij knuffelde hen en betuigde zijn medeleven.

Troostende woorden

Voor Hamelin was dat aanleiding om een aantal kinderen van de slachtoffers van 9/11 te vragen om troostende woorden. Om te zeggen dat de mensen in Parijs niet alleen zijn. Dat, hoe moeilijk het soms ook lijkt, het mogelijk is om je verdriet en angst te boven te komen.

Voel vooral geen haat, zo is het advies van de 26-jarige Joseph Palombo:

“Als mensen naar je kijken, moeten ze geen verdriet zien, maar hoop. […] Als jij blij bent, geeft dat iedereen hoop. En dat is volgens mij de beste wraak die je op een terroristische groepering kan nemen: door te lachen. Door de wereld je glimlach te laten zien.”

    • Joost Pijpker