Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP/Remko de Waal

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Dijsselbloem waarschuwt voor einde ’Schengen’

Jeroen Dijsselbloem is uiterst pessimistisch vandaag op de voorpagina van het Financieele Dagblad. De vluchtelingencrisis is volgens de minister van financiën van de PvdA een bedreiging voor de welvaartsstaat, nu landen in Oost-Europa niet meewerken aan een oplossing van de problemen.

Een van de paradepaardjes van de naoorlogse Europese samenwerking - het Schengen-akkoord dat vrij reizen mogelijk maakt - staat als gevolg van de migrantenstroom op springen, zegt Dijsselbloem, die ook voorzitter is van de Eurogroep.

Als het niet met alle 28 EU-landen gaat, vallen we terug op Schengen of zelfs mini-Schengen. Ik ben niet optimistisch.

Dijsselbloem zegt dat vanwege grote economische belangen de Nederlandse grenzen met Duitsland en België open moeten blijven. Een kleiner, Noord-Europees ‘mini-Schengen’, is volgens de minister een toekomstige mogelijkheid.

Febo gaat retro

Misschien ga jij wel alleen maar naar de Febo om na het stappen gedachteloos een vette hap weg te schrokken. Toch probeert de snackketen zich authentieker en kwalitatief hoogwaardiger te presenteren, blijkt uit een verhaal in De Volkskrant.

Volgens trendanalist Anneke Ammerlaan zit de Nederlandse consument steeds minder te wachten op ongezonde snacks. Iedere dag een kroketje, dat doen zoveel klanten niet meer. Ammerlaan: “Als je dan een kroket eet, wil je wel de beste kroket.”

Deze ‘haute friture’ is volgens Ammerlaan de nieuwe norm bij snackbars. De nieuwe huisstijl van Febo past daarbij. Minder schreeuwerige letters, meer nadruk op het feit dat met goede producten wordt gewerkt en vooral de ‘ambachtelijke’ bereiding van ‘dagverse’ snacks moeten klanten naar de frituur lokken.

Hacktest voor Nederlandse banken

We hadden al een tijdje stresstests voor banken, maar volgens de Nederlandsche Bank (DNB) is het tijd om ook de IT-veiligheid van banken eens goed onder de loep te nemen, meldt De Telegraaf.

Hackers gaan daarom proberen de cyberverdediging van Nederlandse banken te kraken. DNB wil zo nagaan hoelang het duurt voordat banken de indringers opmerken en welke tegenmaatregelen ze nemen.

Van het Oost-Europese hackerscollectief Carbanak werd bekend dat zij begin dit jaar al een grote digitale kraak bij verschillende buitenlandse banken hadden gezet. Miljoenen dollars gingen verloren door de digitale kraak.

Voor DNB is duidelijk dat digitale veiligheid tegenwoordig van groot belang is. Coen Voormeulen, divisiedirecteur betalingsverkeer van de centrale bank:

Tegenwoordig moet je een beetje gezond paranoïde zijn. Je moet overal bedreigingen zien en kijken hoe je die kunt voorkomen.