Dijsselbloem vecht EU-uitspraak Starbucks aan

De Europese Commissie oordeelde dat Starbucks alsnog twintig miljoen euro belasting moet betalen.

De deal is volgens de Commissie verboden staatssteun. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Nederlandse staat gaat in beroep tegen een een uitspraak van de Europese Commissie waardoor Starbucks twintig miljoen euro aan belasting moet betalen. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging is een belastingdeal die de Belastingdienst en de Amerikaanse koffieketen hadden gesloten verboden staatssteun.

“Het kabinet vindt dat de Commissie niet overtuigend aantoont dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun”, schrijven minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes in een brief (pdf) aan de Kamer. Ze zeggen te hopen dat het hoger beroep meer duidelijkheid en nieuwe jurisprudentie oplevert over het recht dat landen hebben om vooraf belastingafspraken te maken met bedrijven. Het kabinet steunt de strijd tegen belastingontwijking, benadrukken Dijsselbloem en Wiebes.

    • Bastiaan Nagtegaal