Dijksma: ProRail laat onnodig geld op de plank liggen

Staatssecretaris noemt vooruit schuiven investeringen “structureel fenomeen” dat verschillende oorzaken heeft.

Foto ANP

Spoorbeheerder ProRail laat onnodig honderden miljoenen euro’s voor spooronderhoud op de plank liggen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast kampt ProRail met forse financiële tekorten door te dure grote projecten zoals de bouw van stations. Dijksma spreekt van een „potentieel tekort” van 475 miljoen.

De staatssecretaris is kritisch op de manier waarop de spoorbeheerder omgaat met zowel inkomsten als uitgaven. Eén van de problemen die Dijksma constateert is dat vooral bij vervanging van het spoor sprake is van ‘onderbesteding’, wat wil zeggen dat investeringen worden doorgeschoven. Dit jaar gaat het om 90 miljoen euro, volgend jaar om ongeveer 175 miljoen. Daarmee komt ProRail afspraken over tijdig onderhoud niet na. Volgens Dijksma heeft dit echter geen gevolgen voor de veiligheid op het spoor.

Doorschuiven geld ‘structureel fenomeen’

Dijksma noemt het vooruit schuiven van investeringen een “structureel fenomeen” dat verschillende oorzaken heeft. Zo slaagt ProRail er onvoldoende in het spoor vrij te maken voor werkzaamheden, verlopen aanbestedingsprocedures traag en heeft het bedrijf soms niet genoeg mensen beschikbaar voor het werk. Dit alles hangt samen met het gebrekkige financieel beheer van ProRail.

De staatssecretaris vindt de spoorbeheerder te voorzichtig wat betreft vervanging van rails, zegt ze vanochtend in een interview met De Telegraaf. Daarnaast wil ze de top van het bedrijf onderzoeken:

“We bekijken nu de topstructuur van ProRail, die wellicht moet worden afgeslankt. En de toch wat gesloten ingenieurscultuur van het bedrijf moet opener.”

Sharon Dijksma is sinds een maand als staatssecretaris van Infrastructuur onder andere verantwoordelijk voor het spoor. Haar voorganger Wilma Mansveld moest aftreden na het oordeel van de parlementaire enquêtecommissie Fyra over haar rol in de probleemtrein. Ze lag ook onder vuur over de financiële chaos bij ProRail. Dijksma zegt de problemen daar nu opnieuw in kaart te brengen. Op basis van recente cijfers die ze van ProRail kreeg zegt Dijksma dat “vooropgesteld moet worden dat er in het financiële beheer bij ProRail zaken niet goed gaan”.