Expositieruimte geopend in Beurs van Berlage

In het souterrain van de Beurs van Berlage in Amsterdam is een ruim duizend vierkante meter grote tentoonstellingsruimte geopend. Op de eerste expositie, Berlage, Godfather of Dutch Design, worden stoelen en lampen van dertig hedendaagse ontwerpers getoond „bij wie het DNA van Berlage doorwerkt”. Soms is de verwantschap met H.P. Berlage evident, zoals bij de meubels van Richard Hutten. Maar veel vaker vraag je je af, of Berlage wel de peetvader is van de jongste generatie Nederlandse vormgevers. De Beurs van Berlage is een beetje somber gebouw. De nieuwe publieksruimte verandert dat beeld niet. De tentoonstellingsruimtes hebben een laag plafond, geen daglicht en de akoestiek is problematisch.

De eigenaren – de Gemeente, twee vastgoedbedrijven en een woningbouwvereniging – willen met steeds andere partners tentoonstellingen maken. De expositieruimte moet helpen van de Beurs dé ontmoetingsplek in het hart van de stad te maken, zegt directeur Marcel Schonenberg