Column

De Thuiskok Makreel met amandelen

Na een weekje Amerikaanse specialiteiten krijg je vanzelf zin in lekkernijen van eigen bodem. Zelfs daarin voorziet Russell Norman, de auteur van Spuntino. Makreel is immers overal in de Noordzee te vangen. De vis is net als de populairdere zalm hartstikke gezond, veel goedkoper en zeker net zo lekker. Hier krijgt de vis een Noord-Afrikaans tintje dankzij de munt en de gerookte amandelen, die je trouwens gewoon in de supermarkt kunt krijgen.

Verhit een scheut olie in een koekepan en laat de gerookte amandelen zachtjes bakken tot ze beginnen te kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen. Snijd de radijsjes met een dunschiller in de lengte in dunne plakjes. Doe ze in een grote mengkom. Voeg de peterselie, munt, afgekoelde amandelen en de sjalot toe. Voeg de dressing toe en schep alles met je hand voorzichtig om. Zet de salade apart.

Plaats een pan met antiaanbaklaag op matig vuur en giet er een flinke scheut olie in. Bestrooi de makreelfilets licht met zout en peper en leg ze op de huid in de pan. Wacht tot die kant bruin kleurt, keer de filets en bak ze nog 30 seconden. Knijp er citroensap over uit en leg ze op de salade. Serveer meteen.

Sam de Voogt