In beeld

De paus in Afrika

Paus Franciscus is sinds woensdag in Afrika, waar hij in zes dagen drie landen bezoekt. Tijdens zijn eerste bezoek aan het Afrikaanse continent gaat hij naar Kenia, Oeganda en de Centraal Afrikaanse Republiek. De reis staat in het teken van twee zaken: het geloof en de uitgebreide beveiligingsmaatregelen. In Kenia worden 20.000 man politie- en legereenheden ingezet om zijn veiligheid te waarborgen. Naar eigen zeggen kent hij geen angst voor zijn verblijf in Afrika, alleen voor de muskieten is hij bang. De paus zei dat hij met vreugde begint aan zijn eerste reis naar Afrika, waar hij onder meer zal pogen de verdeeldheid tussen christenen en moslims te bespreken.
Paus Franciscus werd op luchthaven Jommo Kenyatta International in Nairobi ontvangen door de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en verwelkomd door een groep traditionele dansers. AFP / Simon Maina
Paus Franciscus en president Uhuru Kenyatta inspecteren de erewacht. Kenia heeft enige ervaring met het ontvangen van hoogwaardigheidsbekleders. Afgelopen juli bezocht de Amerikaanse president Obama het land. EPA / Paul Haring
Massa's mensen langs de route proberen een glimp op te vangen van het konvooi van de paus. AFP / Jennifer Huxta
Keniaanse bisschoppen bij de welkomstceremonie. EPA / Daniel Dal Zennaro
In het presidentiële paleis spraken de paus en de president met elkaar. AFP / Osservatore Romano
Na het bezoek aan Kenia gaat de paus door naar Kampala. AFP / Kevin Midigo
Keniaanse priesters staan met paraplu's in Vaticaanse kleuren te wachten. AFP / Georgina Goodwin
Het derde land dat de paus bezoekt is de Centraal Afrikaanse Republiek. In de hoofdstad Bangui wordt alles gereed gemaakt. De crucifix in de Notre Dame kathedraal wordt opgepoetst en festiviteiten gerepeteerd. AFP / Gianluigi Guercia
Op de universiteitscampus van Nairobi waren in alle vroegte al massa's mensen in afwachting van de komst van de kerkvorst. AP / Ben Curtis
AFP / Georgina Goodwin
De Keniaanse overheid heeft 26 november uitgeroepen tot een feestdag en nationale dag van gebed en bezinning. De paus houdt deze dag een gigantische mis in de open lucht. AFP / Giuseppe Cacace
Ongeveer eenderde van de Keniaanse bevolking is Katholiek. AFP / Tony Karumba
AFP / Giuseppe Cacace
Een kartonnen afbeelding van de paus staat achter een koor dat repeteert in de Holy Family Minor Basilica in Nairobi. AP / Ben Curtis
De veiligheidsautoriteiten vrezen voor de gewoonte van de paus zich onder de belangstellenden te begeven, wat de beveiliging aanzienlijk compliceert. Kenia kent een recente geschiedenis van gewelddadige acties van de islamitische terreurgroep al-Shabaab. Reuters / Thomas Mukoya
EPA/Dai Kurokawa
AP/Ben Curtis