China opent marinebasis in Djibouti

China gaat voor het eerst in zijn geschiedenis een overzeese marinebasis bouwen om Chinese maritieme en militaire belangen te ondersteunen. Met de regering van de Republiek Djibouti is in principe overeenstemming bereikt, bevestigde vandaag een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing.

Het plan is om in de komende decennia rondom de Indische Oceaan twintig Chinese marinebases te openen. Chinese media spreken over de „paarlen ketting van de marine”.

Sinds 2008 doet China actief mee aan de bewaking en het escorteren van koopvaardijschepen tegen Somalische piraten. Daar deden zich volgens de autoriteiten tal van logistieke problemen voor die met een eigen marinebasis ondervangen zouden kunnen worden. Vanaf deze basis kunnen missies van VN-blauwhelmen in Afrika, waar China actief aan deelneemt, bevoorraad worden. De keuze voor het Oost-Afrikaanse Djibouti is, hoewel zich daar ook een grote Amerikaanse basis bevindt, niet verrassend. De voormalige Franse kolonie geldt als politiek stabiel en ligt dichtbij de voor China allerbelangrijkste zeeroutes.