Brazilië eist miljarden euro’s van eigenaar rampmijn

Het geld gaat naar een fonds bedoeld om de omgeving op te ruimen.

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in het dorp dat overspoeld werd door de modderstroom. Foto Ricardo Moraes / Reuters

De eigenaar van de Braziliaanse mijn waar eerder deze maand een dam doorbrak, moet mogelijk een schadevergoeding van 20 miljard real (4,9 miljard euro) betalen. De Braziliaanse regering gaat daartoe een aanklacht tegen het bedrijf indienen, zo liet minister van Milieuzaken Izabella Teixeira vrijdag aan persbureau Reuters weten.

Door de dambreuk drie weken geleden ontstond een modderstroom, die onder meer een dorp met zeshonderd inwoners bedolf. De ramp kostte aan dertien mensen het leven. Bovendien spoelden met de zestig miljoen kubieke meter modder ook afvalstoffen uit de mijn mee. Die hebben een grote rivier in de omgeving, de Doce, ernstig vervuild.

Opruimen omgeving kost wel 10 jaar

Met de geëiste miljardenvergoeding wil de Braziliaanse regering een fonds opzetten om de omliggende vallei te kunnen opruimen. Dat proces neemt naar verwachting meer dan tien jaar in beslag, zo verwacht procureur-generaal Luís Inácio Adams. Eerder kreeg het mijnbedrijf al een boete van omgerekend 60 miljoen euro van een milieuwaakhond.

Het mijnbedrijf dat verantwoordelijk wordt gehouden is een samenwerkingsverband van ‘s werelds grootste mijnbedrijf BHP Billiton en van een van de grootste mijnbedrijven van Brazilië, Vale. De mijn produceert zo’n 30 miljoen ton aan ijzererts per jaar.

    • Joost Pijpker