Metro rijdt weer, niet langer directe dreiging van een terreuraanslag in Brussel

Vanaf vanochtend zes uur zouden alle metrotreinen in Brussel weer gaan rijden, zo is gisteren aangekondigd. Het dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad werd gisteren verlaagd van vier (zeer ernstig) naar drie (ernstig), hetzelfde niveau dat ook voor de rest van het land geldt.

Afgelopen zaterdag werd het dreigingsniveau in Brussel opgeschaald tot vier, de hoogste schaal, omdat volgens de Belgische premier Charles Michel een aanslag op handen was zoals die eerder in Parijs, waarbij aanvallen zouden worden uitgevoerd op verschillende locaties in de stad.

Na een bijeenkomst met de Nationale Veiligheidsraad zei premier Michel gisteren dat het dreigingsniveau naar beneden kan. Het betekent dat niet alle gevaar is geweken. Niveau drie betekent dat een aanval „mogelijk en waarschijnlijk is”. Maar de „directe bedreiging is er niet meer”, zei hij.

Door het verhoogde terreurniveau lag het openbare leven in Brussel nagenoeg stil. De metro reed vier dagen niet en kroegen, restaurants en scholen moesten dicht blijven. Honderden militairen bewaakten strategische plekken in de stad, zoals metro- en treinstations.

Eerder gisteren deed de politie huiszoekingen in Auvelais en Verviers. Daarbij werden geen arrestaties verricht. In januari werden in Verviers bij een grote politieactie twee mannen gedood en een man aangehouden. (NRC)