Eerste grote Britse opdracht Koolhaas

Het winnende ontwerp van Koolhaas. beeld oma

Rem Koolhaas heeft zijn eerste Britse grootschalige opdracht gekregen. Manchester geeft de Nederlandse architect de opdracht een prestigieus kunstgebouw te ontwerpen, waarin ruimte is voor theater, dans, film, televisie, technologie. Er moet niet alleen kunst opgevoerd worden, maar er komt ook ruimte voor kunstenaars om nieuw werk te maken.

Het gebouw gaat The Factory Manchester heten, vernoemd naar het beroemde platenlabel dat in de jaren tachtig bands uit Manchester zoals Joy Division, New Order en The Happy Mondays groot maakte. Volgend jaar zal de bouw beginnen van het gebouw, dat 7.000 bezoekers zal kunnen ontvangen en in 2019 moet openen. Het mag niet op een theater of een museum lijken en moet volgens de opdracht ‘superflexibel’ zijn. The Factory zal ook het nieuwe huis worden van de Biënnale van Manchester.

Het nieuwe kunstencentrum past in de plannen om van Manchester een cultureel tegenwicht van Londen te maken. De Britse overheid draagt 78 miljoen bij van de 110 miljoen pond (156 miljoen euro) die The Factory Manchester moet gaan kosten. Ook zegde minister van Financiën George Osborne 13 miljoen euro per jaar toe voor de exploitatie. Het wordt onderdeel van een groot herontwikkelingsproject van het voormalige terrein van Granada Television in het centrum van Manchester, waar appartementen, hotels, restaurants, kantoren en parken worden gebouwd en aangelegd.

Rem Koolhaas (nummer 1 in de NRC Cultuur Top 100) versloeg in een competitie andere vermaarde internationale architecten als Zaha Hadid, Rafael Vinoly en Diller Scofidio+Renfro.

    • Daan van Lent