Amsterdamse scholen gaan toch indelen via matching

De koepelorganisatie Osvo honoreert daarmee een wens van de gemeenteraad.

Het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium is een van de gewilde scholen in de stad. Foto ANP

De Amsterdamse scholenkoepel Osvo gaat alsnog achtstegroepers verdelen over middelbare scholen op basis van door het ouders bekritiseerde matchingsysteem. Er komt een nieuw systeem genaamd matching 2.0. Daarmee wordt de wens van de gemeenteraad om het indelingsmechanisme niet te vervangen door een lotingssysteem gehonoreerd.

Afgelopen oktober maakte Ovso bekend om voor aankomend schooljaar kinderen weer op middelbare scholen in te delen op basis van loting en niet meer door een computer via een speciaal algoritme.

Bij het matchingsysteem mogen kinderen een lijst opstellen van voorkeursscholen. Dat betekent in de praktijk: meer kinderen op een van hun voorkeursscholen, maar minder op hun nummer één. Dat mechanisme moest een einde maken aan onvrede en strategisch kiezen.

Ontevreden ouders

Veel ouders waren echter ontevreden over de uitslag. Zij mochten niet ruilen, terwijl er ruim 600 voorbeelden waren van gevallen waarbij kinderen door te ruilen wel op de eerste voorkeursschool terechtkwamen.

Tegen dat besluit kwam echter weer een groep ouders in verweer die wel tevreden was met het matchingsysteem. Ze startten de Petitie voor Matching. Deze werd ruim 1.850 keer ondertekend.

Aangepast systeem

De groep die de afgelopen tijd van zich liet horen, bepleit een aangepast matchingsysteem, waarbij minder leerlingen in hun top-5 terechtkomen, maar meer op nummer één. Volgens Osvo gaat er nu gematcht worden op basis van een ander algoritme waarmee inderdaad meer kinderen op hun voorkeursschool terechtkomen.

“Maar er zullen ook meer kinderen zijn die behoorlijk lager op hun voorkeurslijst komen. In ieder geval ontstaat niet het probleem dat achteraf tussen leerlingen geruild kan worden voor een beter resultaat.”

Matching 2.0

De koepelorganisatie deed onderzoek naar verschillende plaatsingsprocedures. Het nieuwe systeem kwam daaruit als tweede beste optie naar voren. Osvo heeft de voor- en nadelen van het systeem op een rijtje gezet voor de ouders.

    • Jorg Leijten