Ten minste 21 doden bij zelfmoordaanslag in Nigeria

De aanslag is nog niet opgeëist maar lijkt het werk van Boko Haram.

Een foto van een zelfmoordaanslag eerder dit jaar in de Nigeriaanse plaats Kano. Daarbij kwamen tientallen personen om het leven. Foto EPA

Bij een zelfmoordaanslag tijdens een processie van sjiitische moslims in Nigeria zijn vrijdag ten minste 21 doden gevallen. Een jonge man blies zichzelf op in Dakasoye, twintig kilometer van de plaats Kano in het noordoosten van Nigeria, meldt persbureau AFP. Naast de 21 doden zijn er ook meerdere gewonden gevallen.

Volgens de organisator van de mars Islamitische Beweging in Nigeria is er minstens een persoon gearresteerd. Het zou gaan om een handlanger van de zelfmoordterrorist.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar lijkt het werk van Boko Haram. De Islamitische terreurgroepering zet geregeld zelfmoordterroristen in om aanslagen te plegen op openbare plekken als winkels en busstations.

Vorige week vond in Kano ook al een zelfmoordaanslag plaats. Er vielen veertien doden toen twee vrouwen zichzelf opbliezen bij een supermarkt.

Sharia-wetgeving

Boko Haram probeert sinds 2009 een Islamitische staat te stichten in het noordoosten van Nigeria om daar de sharia-wetgeving in te voeren. De groepering veroverde in 2014 verschillende delen van het land, maar wordt sinds een aantal maanden weer teruggedrongen door Nigeriaanse troepen die hulp krijgen van buitenlandse mogendheden.

Uit de jaarlijkse Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace kwam vorige week het West-Afrikaanse Boko Haram naar voren als de dodelijkste terreurgroep ter wereld. Naar schatting verloren in 2014 6.644 mensen hun leven door Boko Haram. In vergelijking doodde Islamitische Staat (IS) in diezelfde periode 6.073 mensen.