#1in5muslims is a male and the rest his wives

‘Boosmakertjes’ over de islam domineren krant, tv en blogs. Eindelijk slaat het publiek terug met humor, ziet Lamyae Aharouay.

Voorpagina The Sun, maandag 23 november

‘There is something going on in the mosques’, beweerde de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump op CNN. ‘There’s some nastiness, there’s some meanness there.’ Een paar uur later was de hashtag #somethinggoingoninthemosque een hilarische hit op Twitter.

Moslims van over de hele wereld gebruikten de uitspraak van Trump om de dagelijkse handelingen in de moskee tot verdacht te bombarderen (pun intended). ‘They all took their shoes off’ ‘Ritual washing.. Washing evidence of some sort.’ Ook het gebed zelf werd onder de loep genomen. ‘Who are they wagging their fingers at?’ en: ‘Why are they all looking left and right? What’s in there? What are they looking for?’ ‘Everyone just fell to their knees! Call 911!’

Het is deze week de tweede hashtag in dezelfde categorie die viral gaat. Maandag opende de Britse krant The Sun in chocoladeletters met de kop dat 1 op de 5 Britse moslims sympathiseert met IS. ‘Exclusive: shock poll’ stond er nog bij in rode letters. Voor de goede orde: mogelijk zijn er mensen die bij het lezen van zo’n kop helemaal niet van schrik flink in- en uitademen in een plastic zakje.

De voorpagina riep bij veel mensen de vraag op waar The Sun die bewering vandaan haalde. De krant had een telefonische enquête gehouden met duizend Britten die zichzelf beschouwen als moslim. Dat is 0,037 procent van de islamitische populatie in het land. Er werd hen gevraagd of zij enige sympathie voelden voor jonge moslims die in Syrie meevochten met milities. 14 procent van de respondenten gaf aan enige sympathie te voelen, 5 procent een boel sympathie.

De kop zorgde voor een record aantal klachten bij the Independent Press Standards Organisation.

Maar naast verontwaardiging werd de ongefundeerde bewering ook hier tot onderwerp gemaakt van (zelf)spot. Onder de hashtag #1in5Muslims verzonnen – vooral moslims – de meest gekke beweringen over de islamitische gemeenschap. Van ‘#1in5Muslims get asked if they shower with their hijab on’ (het antwoord is nee leert de ervaring) tot ‘#1in5Muslims is a male and the rest his wives’ maar ook meer cynisch: ‘#1in5Muslims get randomly screened at the airport and so do the other four.’

Zowel de woorden van Trump als de voorpagina van The Sun zijn boosmakertjes. Beiden framen moslims als een volk dat maar beter in de gaten gehouden kan worden. Overigens is dat een boodschap die Trump niet bepald probeert te verbergen, hij opperde vorige week nog moslims te registreren in een aparte database. Het leverde hem hulp op van Amerikaanse moslims, van een militair tot een arts tot een diplomaat, die hem met liefde fotos van de badges van hun werk twitterden.

De gelatenheid waarmee op Twitter wordt gereageerd is hoopgevend en tekenend voor deze tijd. De grapjes zijn leuk, maar het gaat om meer dan dat. De ernstige misstap van The Sun is mede door de hashtag ook overgenomen door andere media, de bewering die de krant maakte grotendeels ontkracht.

In een tijd waarin berichtgeving over moslims vooral van negatieve aard is, al dan niet terecht, gaan moslims met die berichtgeving aan de haal. Wellicht dat humor een brug kan slaan over de kloof waar zo voor wordt gevreesd. Of, zoals een twitteraar aan @realDonaldTrump schreef: ‘No need to secretly watch our mosques. Our doors are open 24/7. You’re welcom to attend.’

    • Lamyae Aharouay