over de haag

Meer vuur in het debat

Nu de beslissing over de noodzakelijke grootschalige renovatie van het Binnenhof nabij is – de Tweede Kamer zal er kort voor of kort na het kerstreces over debatteren – nemen de wensenlijstjes toe. Alexander Pechtold heeft in een onderonsje met architect Pi de Bruijn de mogelijkheid besproken om de indeling van de plenaire zaal te veranderen. De D66-leider wil dat kabinet en Kamer dichter op elkaar komen te zitten dan nu het geval is (met vak K op enige afstand van de Kamerzetels). Denk aan het Britse Lagerhuis of aan de Eerste Kamer. Dan komt er meer vuur in het debat, zei Pechtold vanochtend in De Telegraaf.

Meer zweet (?)

Pechtold verwijst voor zijn oproep naar zijn verre voorganger Hans van Mierlo. Die vond de opstelling van de oude Tweede Kamerzaal (van vóór 1992) ideaal. Toen kon het parlement tijdens verhitte debatten nog „het zweet ruiken” bij het kabinet. „Nu ruik ik alleen hoogpolig tapijt”, klaagt Pechtold. Los van het feit dat de mintgroene vloerbedekking in de plenaire zaal niet hoog- maar láágpolig is – citeerde Pechtold hier de oprichter van zijn partij ook niet helemaal correct. Voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) trok direct aan de bel via Twitter: „Pechtold kent klassiekers van Van Mierlo niet.” Die sprak immers niet over zweet maar „wildebeestengeur”.

En minder woorden

Het verlevendigen van debatten ligt in de eerste plaats natuurlijk aan de Kamer zelf, reageerde VVD’er Ton Elias in Goedemorgen Nederland, en niet aan de indeling van de vergaderzaal. Diens partijgenoot Joost Taverne gaf na een langdurig en degelijk debat over de begroting van Ontwikkelingssamenwerking niet echt het goede voorbeeld. Hij diende na urenlange ‘beraadslagingen’ met minister Ploumen (PvdA) gisteren een motie in van niet minder dan 248 woorden. De motie, ooit bedoeld als kernachtige uitspraak van de Kamer, verworden tot uitgebreide nota. Oud-Kamervoorzitter Dick Dolman (PvdA) – nog van die oude vergaderzaal – zou daar wel raad mee weten. Over hem gaat het verhaal dat hij te lange moties ongelezen naar de prullenbak verwees.

    • Philip de Witt Wijnen