Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Brief: Porosjenko en GeenPeil

Het gaat niet om Poetin

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei dat GeenPeil „koren op de molen van Poetin” is (26/11). Volgens Hubert Smeets zouden wij tegen het verdrag zijn omdat „Oekraïne in de Russische invloedssfeer zit”. Onzin. Het verdrag is slecht voor Nederland, slecht voor Oekraïne en slecht voor de internationale rechtsorde. Daarom zijn wij tegen. Dat heeft niets met Poetin te maken. Oekraïne is tot op het bot verdeeld, verwikkeld in een burgeroorlog. De Maidan-protesten werden tot het laatst door een meerderheid van de bevolking afgekeurd en president Janoekovitsj ging aan kop in de peilingen. De nieuwe regering is door een staatsgreep aan de macht gekomen en spaarde de aanhangers van het vorige regime niet – door clustermunitie in Donetsk en Lugansk. Het associatie-akkoord betekent een totale ineenstorting van de economie in het Oosten van het land, dat afhankelijk is van de handel met Rusland. Ook voor West-Oekraïne is het slecht: Europese handelswaren zullen de plaatselijke producten van mindere kwaliteit uit de markt drukken. Tel daar de verhoogde gasprijs als gevolg van de bekoelde relaties met Rusland bij op en faillissement lijkt onvermijdelijk. Europa zal, als medeaanstichter van de misère, gevraagd worden op te draven voor de kosten. Dat betekent voor Nederland aanzienlijke vergroting van de financiële lasten die kunnen oplopen tot in totaal 160 miljard. Voorts kunnen we – onder meer door de visumliberalisatie – aanzienlijke golven immigratie tegemoet zien. Grote aantallen Oekraïeners willen niets liever dan verhuizen naar de rijkere West-Europese landen. Daarnaast gaan we ‘samenwerken’ op veiligheid, defensie en jusititie. Met een land in burgeroorlog, waar extreem-rechts in sommige steden (zoals Lviv) 40 procent van de stemmen haalde en nazistische militia onderdeel zijn van de strijdkrachten. Een land dat in de internationale corruptie-indexen tot de wereldtop behoort. Voor de zoveelste keer slaapwandelen onze politici een ravijn in.

Correcties en aanvullingen

Tunnel A4

In Scheurtjes in nieuwe tunnel A4 bij Schiedam (24/11, p. 2) had moeten staan dat het Hoogheemraadschap van Delfland (niet: Schieland) een vergunning heeft afgegeven.