Wie zijn de volgende slachtoffers van Chinese cyberaanvallen?

Reuters / China Daily

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

China heeft weer een nieuw vijfjarenplan en daarom staat de FBI op scherp, schrijft de Financial Times. Bij het Chinese groeiplan van de laatste vijf jaar, waarin sectoren als metaalbewerking en energie centraal stonden, kregen juist Amerikaanse bedrijven in die sectoren te maken met cyberaanvallen.

China is volgens de FT nog steeds grotendeels afhankelijk van buitenlandse technologie om de eigen industrie te ontwikkelen. Daarbij is de inzet van cyberaanvallen op buitenlandse concurrenten voor Peking een geaccepteerd middel om informatie te krijgen, stelt de FBI. De uitvoer van het vijfjarenplan immers een zaak van ‘nationale veiligheid’.

De komende vijf jaar geeft China prioriteit aan hernieuwbare energie en de modernisering van het leger. Amerikaanse bedrijven die daarin actief zijn moeten dus opletten, stelt Peter LaMontagne, big data analist bij Novetta:

Als iets een prioriteit is voor China, dan moet het een prioriteit voor Amerikaanse bedrijven zijn om zichzelf te beschermen.

Indiërs lieten het breed hangen tijdens feestdagen

Winkeliers in het westen hopen komende decembermaand weer torenhoge omzetten te maken. In India zitten de feestdagen rond Divali er al op en de eerste berichten stemmen gunstig, meldt Economic Times.

Niet eerder was er zoveel geld in omloop tijdens de feestdagen. De pinautomaten werden sneller dan ooit leeggehaald, meldt de krant. Er was tweeënhalf keer meer geld in omloop tijdens de twee weken durende vakantieperiode dan vorig jaar.

De eerste winkeliers reageren ook positief nu ze balans hebben opgemaakt na de feestdagen. Een grote elektronicazaak in Mumbai haalde liefst vijftien procent meer omzet dit jaar tijdens de feestdagen dan het jaar ervoor.

Volgens Economic Times duiden deze cijfers op een toenemend optimisme bij Indiase consumenten.

Explosie van overnames door Chinese chip-producenten

Opschudding onder chipfabrikanten, meldt Reuters vandaag. De laatste tijd worden zoveel overnames gedaan in deze sector dat de markt een beetje over zijn toeren raakt. In 2015 alleen al werd voor 80 miljard dollar aan overnames in de sector gedaan.

Chipfabrikanten bereiden zich voor op het ‘internet of things’, waarin alle huishoudelijke gebruiksvoorwerpen in contact staan met het internet. De vraag naar chips zal daardoor exploderen, is de verwachting. Fabrikanten bereiden zich nu al voor op die aankomende revolutie.

Wat fabrikanten precies moeten doen om klaar te zijn voor deze verwachte snel toenemende vraag naar chips is eigenlijk zoiets als koffiedik kijken, stellen analisten. Daarom zorgen ze er middels overnames voor dat ze een zo breed mogelijk aanbod hebben van verschillende typen en ook de capaciteit om op de toenemende vraag in te kunnen springen.