Wie bij FC Twente wist van ‘side-letter’ Doyen?

KNVB doet onderzoek naar een opgedoken contract rond de deal tussen FC Twente en investeerder Doyen. Wie wist wat?

Het bestuur van FC Twente is „onaangenaam verrast” door het opgedoken contract met de op Malta gevestigde investeerdersmaatschappij Doyen Sports. De club moet vrezen voor sancties van de KNVB aangezien uit het contract, dat dinsdag via de site Footballleaks op straat is komen te liggen, grotere invloed van de investeerder blijkt op het transferbeleid van Twente dan was afgesproken in het contract dat de KNVB goedkeurde in 2014.

Clubvoorzitter Aldo van der Laan is dinsdagavond opgestapt. De publicatie van het document was voor hem „de bekende druppel”, stelt Twente. Afgelopen april volgde Van der Laan Joop Munsterman op. Zij waren als de twee belangrijkste bestuurders verantwoordelijk voor het beleid dat Twente in grote problemen bracht.

1 Wat was er afgesproken met Doyen?

In ruil voor vijf miljoen euro verkreeg Doyen het recht op een percentage van de toekomstige transfersom van zeven spelers, van wie alleen Kyle Ebecilio (20 procent voor ‘Doyen’) en Shadrach Eghan (25 procent) nog bij FC Twente spelen. Doyen zou sowieso een minimumbedrag per speler krijgen dat hoger was dan de inleg. Ongeacht de opbrengst van spelers zou Twente er fors op verliezen, maar de deal was noodzakelijk om het hoofd te bieden aan een acuut liquiditeitstekort.

2 Wat staat er precies in het opgedoken contract?

Uit het contract, ondertekend door Munsterman, lijkt Doyen via clausules indirecte invloed op het transferbeleid te hebben afgedwongen.

Zo moest Twente al akkoord gaan met transferboden boven vijftig procent van de marktwaarde, als Doyen dat wilde. Als de club dat niet deed, moest het aan Doyen zijn deel van de transferrechten betalen, naar rato van dat afgeslagen transferbod.

Als de club – die in grote financiële problemen zit – besluit spelers níet te verkopen, kan de investeerder dus druk uitoefenen. „Dit komt op één ding neer: Doyen heeft zo invloed op de transfers”, zegt jurist Roberto Branco Martins, die clubs en voetballers bij transferkwesties adviseert.

3 Wat doet de Nederlandse voetbalbond KNVB?

De licentiecommissie van de KNVB doet opnieuw onderzoek naar de deal. De commissie bekeek de overeenkomst begin vorig jaar al, toen zijn er op verzoek aanpassingen gemaakt in het contract, met betrekking tot de invloed van Doyen op het transferbeleid. „Wat er nu op internet circuleert, is anders dan wat wij toen gezien hebben”, zegt een KNVB-woordvoerder. „Clubs moeten baas zijn in eigen huis. Als dat niet het geval is, gaat dat in tegen bestaande reglementen.”

Inmiddels, per 1 mei, zijn investeringmaatschappijen (verder) aan banden gelegd door wereldvoetbalbond FIFA.

4 Wat zijn de mogelijke consequenties?

De meest verregaande is dat de licentie van FC Twente wordt ingetrokken. Ook kan de KNVB tot een geldboete of puntenmindering overgaan.

De vraag is verder of het ‘nieuwe’ document bij andere bestuursleden bekend was of dat alleen de in het contract genoemde Munsterman en Van der Laan van het bestaan van deze ‘side-letter’ wisten. Zij zouden in dat geval juridisch aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Mocht dit contract wel in de administratie van Twente bekend zijn, dan heeft huidig financieel directeur Gerald van den Belt wat uit te leggen aan de KNVB. Met de verklaring – „onaangenaam verrast” – lijkt het bestuur te willen zeggen dat het van niets wist. De club hoopt „eind deze week” duidelijkheid te geven.