Waarom worden we soms niet lekker na het kerstdiner?

De een wordt misselijk, de ander krijgt het koud of wordt slaperig.

Een calorierijke maaltijd is niet altijd even fijn voor het lichaam.
Een calorierijke maaltijd is niet altijd even fijn voor het lichaam. Roos Koole / ANP

Winderigheid, ineens moe worden of het gevoel van een baksteen in de maag. Uitgebreid dineren tijdens de feestdagen heeft soms een onprettige afloop. In Amerika is het Thanksgiving Day en The Washington Post dook met een fraaie infographic in dat ongemakkelijke gevoel dat kan opspelen na een grote maaltijd. Waar komt het vandaan?

Er bestaat niet zoiets als een gemiddelde maaltijd, zegt diëtist Jennifer McDaniel tegen The Washington Post, maar een maaltijd van 600 tot 800 calorieën past volgens haar goed in de dagelijkse behoefte van zo’n 2000 calorieën per dag. Een avondmaaltijd tijdens de feestdagen kan volgens McDaniel makkelijk op zichzelf de 2000 calorieën halen, of zelfs overstijgen. Veel lekker eten om uit te kiezen, lang tafelen en dan ook nog die glazen wijn dragen daar allemaal aan bij.

Beroerd gevoel

The Washington Post somde een aantal onaangename gevolgen van zo’n diner op:

  • Last van misselijkheid? Dat speelt op wanneer iemand snel eet en niet goed kauwt. Ook vet of onbekend voedsel kan de maag van streek maken en zelfs voor diarree zorgen.
  • Ineens slaperig? De “lawine” aan voedsel beult het verteringssysteem af, waardoor andere lichaamsfuncties het rustiger aan moeten doen. Insuline en andere hormonen komen vrij om de koolhydraten af te breken, waardoor de bloedsuikerspiegel eerst stijgt en dan keldert. Met dichtvallende ogen tot gevolg.
  • Lijkt het koud te worden? Sommigen krijgen het koud na een flinke maaltijd. Bloed gaat van de spieren en de huid naar het verteringssysteem, waardoor de temperatuur lijkt te dalen.
  • Een opgeblazen buik en last van winderigheid? Met veel eten, komt er ook veel lucht in het lichaam terecht. Daarnaast produceren de darmbacteriën gas als ze suiker en zetmeel afbreken. En die lucht moet er ergens uit.

Lees de volledige lijst ongewenste bij-effecten.

Geen last van?

Wie regelmatig sport en dat ook nog binnen twaalf uur voor het dineren heeft gedaan, heeft volgens de krant minder last van deze verschijnselen. Verder spelen iemands genen, gevoeligheid voor bepaalde hormonen en eetgewoonten een rol.

Het is niet voor het eerst dat een slecht gevoel na een grote maaltijd wordt verklaard. Dit filmpje van de American Chemical Society legt bijvoorbeeld ook uit hoe het werkt: