Franse voorstellingen dansgezelschap De Stilte afgelast

Het Nederlandse gezelschap De Stilte treedt veel op voor schoolklassen, maar veel schooluitjes zijn verboden

Foto van dansvoorstelling Vliegende Koe, van dansgezelschap De Stilte.
Foto van dansvoorstelling Vliegende Koe, van dansgezelschap De Stilte.

Het Bredase dansgezelschap De Stilte, dat dansvoorstellingen voor kinderen maakt en veel in het buitenland optreedt, heeft alle voorstellingen die de komende week in Frankrijk gepland stonden moeten annuleren, op één na. Het gezelschap treedt vooral voor schoolklassen op, maar wegens de aanslagen in Parijs zijn alle schooluitstapjes in de regio Ile-de-France voorlopig verboden.

Vreemden

„Scholen mogen niet meer in een bus naar het theater toe”, vertelt Jack Timmermans, artistiek directeur van het dansgezelschap. „We hebben nog voorgesteld om dan maar zelf naar de scholen toe te gaan, maar dat willen de Franse autoriteiten ook niet. Er mogen geen vreemden de scholen binnen.” De Stilte organiseert ook workshops bij de voorstellingen, maar die kunnen nu ook niet op de scholen gegeven worden. Een openbare voorstelling in Meudon, op zo’n 9 kilometer van Parijs, gaat nog wel door.

De Stilte speelt jaarlijks zo’n 700 voorstellingen, waarvan meer dan 500 voor scholen. In 2014 was De Stilte het meest bereisde dansgezelschap van Nederland, met optredens in onder meer Argentinië, Duitsland, Bulgarije, Egypte en Ierland.

Aderlating

De komende week zou De Stilte vijf voorstellingen geven in Meudon en Franconville. Daarvan zijn er vier geannuleerd. In december staan er zes voorstellingen gepland in in Fontenay-aux-Roses en in januari achttien in Parijs. Het is onzeker of die kunnen doorgaan. De Franse autoriteiten hebben het verbod op schoolreisjes voorlopig verlengd tot en met 29 november, maar het is mogelijk dat daar weer een nieuwe verlenging op volgt.

„Als deze situatie doorzet, heeft dat nogal wat consequenties voor ons”, zegt Jack Timmermans. „Het zou een gigantische aderlating voor ons betekenen.”

Een belangrijk deel van de inkomsten van het Bredase dansgezelschap komt uit de voorstellingen die internationaal gespeeld worden. Timmermans: ,,We hebben net een reeks voorstellingen in Noorwegen, Turkije en Polen achter de rug. Net in deze periode zitten we alleen maar in Frankrijk. Het wrange is dat we dit al eens eerder hebben meegemaakt. In januari zouden we voor het eerst in ons 20-jarig bestaan optreden in Frankrijk. Toen kon dat ook bijna niet doorgaan, wegens de onrust na de aanslag op Charlie Hebdo.”