Ook tolerant Zweden scherpt nu asielbeleid aan

Het land dat bekendstaat om zijn ruimhartige asielbeleid legt zich erbij neer: het kan de grote aantallen vluchtelingen niet opvangen. Geëmotioneerd kondigde Åsa Romson, de Zweedse vicepremier, aan dat de linkse regering de asielregels gaat aanscherpen. Dertig vluchtelingen sliepen vorige week al een avond op straat door een gebrek aan opvangplaatsen. Het nieuwe beleid moet de komst van meer mensen ontmoedigen: asielzoekers krijgen in Zweden voortaan geen permanente verblijfsvergunning, maar een tijdelijke van drie jaar. Ook wordt gezinshereniging bemoeilijkt en worden alle paspoorten van migranten beter gecontroleerd. Premier Stefan Löfven zei dinsdag bij de bekendmaking van de plannen dat het Zweedse asielsysteem ademruimte nodig heeft. „Meer mensen moeten nu asiel aanvragen en bescherming vinden in andere Europese landen”, zei hij. Linkse partijen vinden het erg dat vluchtelingen in Zweden voortaan minder welkom zijn. Rechtse partijen klaagden dat het nieuwe beleid niet streng genoeg is en te laat komt. Per hoofd van de bevolking ontvangt Zweden de meeste vluchtelingen: dit jaar hebben al meer dan 140.000 mensen asiel aangevraagd in het land. De laatste tijd kreeg de premier meer kritiek: gemeenten met opvanglocaties zeiden dat ze te weinig voorzieningen hadden. De premier wees als reactie omringende EU-landen op hun verantwoordelijkheid meer vluchtelingen op te nemen. In tussen tijd stegen de Zweden Democraten, de anti-immigratiepartij die als extreem-rechts wordt beschouwd, in de peilingen. Meer dan 17 procent van de Zweden zou nu op hen stemmen. Twee weken geleden voerde Zweden grensbewaking in. Iedereen die van Denemarken naar Zweden reist, moet zijn identiteitsbewijs laten zien. Vluchtelingen die uit Denemarken komen en willen doorreizen naar Noorwegen of Finland worden teruggestuurd. Hoewel dit de stroom migranten aanvankelijk niet leek te stelpen, vragen intussen geen 1.600 maar 1.200 mensen per dag asiel aan in Zweden.