Ook tolerant Zweden scherpt asielbeleid aan

Zweden kan de grote aantallen vluchtelingen niet opvangen. Geëmotioneerd kondigde vicepremier Åsa Romson aan dat de linkse regering de asielregels gaat aanscherpen. Dertig vluchtelingen sliepen vorige week al een avond op straat door een gebrek aan opvangplaatsen. Het nieuwe beleid moet de komst van meer mensen ontmoedigen: asielzoekers krijgen in Zweden voortaan geen permanente verblijfsvergunning, maar een tijdelijke van drie jaar. Ook wordt gezinshereniging bemoeilijkt en worden alle paspoorten van migranten beter gecontroleerd. Premier Stefan Löfven zei dinsdag bij de bekendmaking van de plannen dat het Zweedse asielsysteem ademruimte nodig heeft. „Meer mensen moeten nu asiel aanvragen en bescherming vinden in andere Europese landen”. Linkse partijen vinden het erg dat vluchtelingen in Zweden voortaan minder welkom zijn. Rechtse partijen klaagden dat het nieuwe beleid niet streng genoeg is en te laat komt. Per hoofd van de bevolking ontvangt Zweden de meeste vluchtelingen van Europa. (NRC)