Britse schaduwminister voor Financiën zwaait in Lagerhuis met het Rode Boekje

„Laat me citeren uit Mao.” Zelfs in het Britse Lagerhuis, waar ieder debat een toneelstuk is, stond men perplex toen schaduwminister John McDonnell gisteren die woorden uitte.

In antwoord op de begroting die minister van Financiën George Osborne net had gepresenteerd, zwaaide McDonnell met het Rode Boekje, het ideologische handboek van de Chinese Culturele Revolutie van de jaren zestig. Toen onder het bewind van Mao Zedong naar schatting 45 miljoen Chinezen om het leven kwamen.

„We moeten van diegene die weten hoe, wie zij ook zijn, het economische werk leren. We moeten hen eren als onderwijzers. We moeten niet pretenderen te weten wat we niet weten”, citeerde de schaduwminister regel 33 van de Grote Roerganger.

Kennelijk wilde hij „kameraad Osborne” op luchtige wijze berispen voor diens gevlij met de huidige Chinese regering, die fiks investeert in Britse infrastructurele projecten. Maar wat McDonnell vooral bereikte, was dat het gisteren maar ten dele ging over de 20 miljard pond (28,6 miljard euro) aan overheidsbezuinigingen die Osborne oplegt. Of over de 12 miljard pond bezuinigingen op de bijstand, of over de ommezwaai na ‘Parijs’ het budget van de politie toch maar niet te korten.

    • Titia Ketelaar