Kamer onder voorwaarden akkoord met justitiebegroting

Van der Steur moet zorgen dat er in het voorjaar genoeg geld is voor politie, OM en de rechtspraak.

Minister Van der Steur vanmiddag in debat met D66-leider Alexander Pechtold.
Minister Van der Steur vanmiddag in debat met D66-leider Alexander Pechtold. Foto ANP / Valerie Kuypers

De oppositie steunt de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie als minister Van der Steur zorgt dat er in het voorjaar genoeg geld is voor politie, OM en rechtspraak. Dat is de uitkomst van het Tweede Kamerdebat vandaag over de justitiebegroting.

Na aanhoudende kritiek van de oppositie, kreeg Van der Steur vorige week 250 miljoen euro extra voor zijn begroting. Meer geld kan er nu niet bij, zei de minister. Maar als volgend jaar blijkt dat extra geld nodig is voor Justitie, kan dat volgens hem op dat moment alsnog geregeld worden, bijvoorbeeld bij de zogeheten Voorjaarsnota. De steun van de oppositie is cruciaal omdat de minister anders het gevaar loopt dat de Eerste Kamer later dit jaar zijn begroting afwijst.

Vrijwel de voltallige oppositie riep de minister op om te zorgen dat politie, OM en rechtspraak volgend jaar “voldoende” geld krijgen bij de Voorjaarsnota. Omdat de PvdA deze oproep aan een meerderheid helpt, zullen SP, D66, CDA, ChristenUnie en SGP voor de begroting stemmen.

Pechtold: minister vraagt hoop vertrouwen

De oppositie had tijdens het debat nog veel kritiek op de begroting, ondanks de extra kwart miljard euro. Onder meer omdat er nog steeds schulden dreigen bij rechtspraak. Ook vrezen ze dat het extra geld voor de politie vrijwel geheel ten goede komt aan de nieuwe cao, waardoor weinig overblijft voor kwaliteitsverbetering.

Eerder vandaag zei D66-leider Alexander Pechtold nog dat de minister wel “een hoop vertrouwen” vraagt van de Kamer, door steeds te verwijzen naar de Voorjaarsnota. “Terwijl we eigenlijk al weten dat er in het voorjaar extra geld nodig is.”

Alleen de PVV en ex-PVV’ers Bontes en Van Klaveren hebben gezegd tegen de begroting te stemmen.