Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Twee Turkse journalisten vast na belastende onthullingen

De arrestaties volgen op onthullingen dat Turkije wapens zou vervoeren naar Syrië.

Can Dundar, de hoofdredacteur van Cumhuriyet, op archiefbeeld.
Can Dundar, de hoofdredacteur van Cumhuriyet, op archiefbeeld. Foto ANP/ EPA/VEDAT ARIK/CUMHURIYET

De Turkse autoriteiten hebben twee journalisten van de krant Cumhuriyet opgepakt op verdenking van het helpen van terroristen. De aanhouding volgt op berichtgeving in mei, toen foto’s werden gepubliceerd waarop te zien was hoe Turkse politieagenten bij de grens met Syrië trucks doorzoeken die een lading wapens en munitie vervoeren. Volgens Cumhuriyet was daarmee bewezen dat de Turkse autoriteiten wapens stuurden naar jihadisten in Syrië. De foto’s zijn gemaakt in januari 2014.

De hoofdredacteur van de krant, Can Dündar, en journalist Erdem Gul zijn donderdag gearresteerd omdat zij volgens de autoriteiten met de publicatie de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Tevens wordt hen lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd.

De laatste tijd wordt het werk voor journalisten in Turkije steeds moeilijker gemaakt. In augustus werden drie verslaggevers vastgezet die actief waren in het onrustige Koerdische deel van Turkije. Eén van zit nog steeds vast. De Nederlandse journalist Fréderieke Geerdink werd in september het land uitgezet nadat ze schreef over Koerdische activisten. Zij werd net als de journalisten van Cumhuriyet beschuldigd van het steunen van een terroristische organisatie.

Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink it’s a badge of honour to be arrested by such a regime, cumhuriyet’s can dündar says. many #journalists with badges of #honour in #turkey.