TivoliVredenburg krijgt 7,8 miljoen subsidie

Het muziekcentrum aan het Utrechtse Vredenburg had bij de subsidieaanvraag gesteld 9,6 miljoen euro nodig te hebben.

Het muziekgebouw TivoliVredenburg in het Utrechtse centrum
Het muziekgebouw TivoliVredenburg in het Utrechtse centrum Foto: Sash Alexander / ANP

Muziekcentrum TivoliVredenburg krijgt volgend jaar 7,8 miljoen euro subsidie van de Utrechtse gemeenteraad - en dat is een kleine 1,8 miljoen minder dan het noodlijdende centrum zegt nodig te hebben. Dat blijkt uit een brief die het Utrechtse college donderdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Daaruit blijkt ook dat de raad het gevraagde bedrag wel reëel acht. TivoliVredenburg en de gemeente blijven “in gesprek”. Als aan het einde van het jaar blijkt dat TivoliVredenburg niet uit de voeten kan met 7,8 miljoen, dan wordt er mogelijk een aanvullende subsidie verstrekt.

TivoliVredenburg kampt als sinds de opening vorig jaar met een exploitatietekort. Voor 2016 staan er al 870 producties geboekt, waarbij de organisatie in totaal zo’n 715.000 bezoekers verwacht. Toch is dat niet genoeg om uit de kosten te komen.

Door onderlinge ruzies tussen de oude stichtingen Vredenburg, Tivoli en Jazz Utrecht liep de voorbereiding op de ingebruikname van het centrum volledig vast. Daarbij werden de bouwkosten met ruim 50 miljoen euro overschreden en kampte TivoliVredenburg met technische problemen, zoals een geluidslek in één van de zalen en een losgeraakte plafondplaat.

Financiële strop

Begin deze maand concludeerde de Rekenkamer in een kritisch rapport dat de Utrechtse muziekpaleis is uitgelopen op een financiële strop.

De gemeente Utrecht ving de tekorten – naar verwachting ongeveer 5 miljoen - tot nu toe op, maar volgens de Rekenkamer is exploitatie in de toekomst onmogelijk als er niets verandert.

Er zouden momenteel nog voor zo´n 9,6 miljoen euro aan ongedekte kosten zijn. Een onlangs ingestelde commissie brengt rond mei volgend jaar een advies uit over hoe het muziekcentrum wel rendabel kan draaien.