Steeds meer Amerikaans geld in Premier League

AFP photo / Jewel Samad

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Naast steenrijke Russen en oliesjeiks investeren ook steeds meer Amerikanen in The Premier League. Arsenal, Manchester United en Liverpool zijn al enige tijd in Amerikaanse handen, maar de laatste weken kochten private equity investeerders uit de Verenigde Staten ook aandelen in AFC Bournemouth en in Crystal Palace, schrijft The Financial Times.

Bournemouth verkocht aandelen aan het investeringsvehikel PEAK6 van Matt Hulsizer uit Chicago en Crystal Palace aan de private equity investeerders Josh Harris en David Blitzer die ook al geld hebben zitten in sportteams in de Verenigde Staten zelf. In NBA-team Philadelphia 76ers en in The New Jersey Devils uit de NHL.

Dat grote financiers nu geld steken in de Premier League komt omdat het rendabeler en veiliger is dan ooit, zegt Dan Jones van Deloitte:

“After two decades of being very successful at generating revenue, football clubs are now finally able to retain some of that revenue. It’s quite hard now not to make money in the Premier League.”

De hoogste Engelse voetbaldivisie maakte vorig seizoen in totaal bijna 875 miljoen euro winst.

Grote banken aangeklaagd voor renteswaps

Tien grote Amerikaanse banken zijn in een class action rechtszaak aangeklaagd voor verboden afspraken over renteswaps. Daarmee zouden ze nieuwe toetreders tot de financiële markt hebben buitengesloten. Het gaat om Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan Chase, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, UBS, Deutsche Bank en The Royal Bank of Scotland, schrijft Reuters.

Volgens de aanklacht hadden de banken feitelijk een monopolie op de renteswaps:

“The banks have been able to extract billions of dollars in monopoly rents, year after year, from the class members in this case.”

De banken zouden voor hun geheime afspraken codenamen hebben gebruikt, zoals ‘Lily’, ‘Fusion’ en ‘Valkyrie’. Ook de aandelenplatforms ICAP en Tradeweb zijn aangeklaagd.

Topdrukte op Amerikaanse vliegvelden vanwege Thanksgiving

Veel Amerikanen vliegen deze dagen op en neer naar hun geboorteplaats om daar Thanksgiving te vieren met hun familie en als het even kan ook nog uitgebreid te shoppen op Black Friday. De luchtvaartmaatschappijen rekenen op 25 miljoen passagiers, drie procent meer dan vorig jaar, schrijft The Wall Street Journal.

Het is daarmee de drukste Thanksgiving sinds 2007 voor het uitbreken van de financiële crisis. De drukste vliegvelden zijn Atlanta, Los Angeles International en Chicago O’Hare.

Vanwege de terreuraanslagen in Parijs, Beiroet, Egypte en Libanon in de afgelopen maand zijn de veiligheidsdiensten extra alert en staan er lange rijen bij de veiligheidscontroles op de vliegvelden, meldt ook NBC News.

Passagiers voor binnenlandse vluchten wordt dringend geadviseerd minimaal twee uur voor vertrek aanwezig te zijn.

    • Arjan Meesterburrie