Spielberg maakt nostalgisch plaatjesboek van Koude Oorlog

Steven Spielberg heeft altijd levendige herinneringen gehad aan beroemde incidenten als het neerhalen van het Amerikaanse spionagevliegtuig U2 boven de Sovjet-Unie in 1960, waarbij piloot Francis Gary Powers in handen viel van de vijand. Die gebeurtenis krijgt nu een plaats in de film waarin Tom Hanks advocaat James B. Donovan speelt. Hij staat eerst de Russische spion Rudolf Abel (Mark Rylance) bij, en behoedt hem voor de elektrische stoel. Vervolgens krijgt hij de opdracht om in Berlijn te onderhandelen met de Russen over een gevangenenruil.

De film ziet er prachtig uit, maar dat draagt juist bij aan de wat onwerkelijke sfeer. De personages zijn voor een Spielbergfilm opmerkelijk welbespraakt. Dat valt op het conto te schrijven van Ethan en Joel Coen, die het oorspronkelijke script van Matt Charman voorzagen van droge humor hier en daar. Maar Spielberg slaagt er niet in om iets van de angst voor nakende destructie van de planeet op het hoogtepunt van de Koude Oorlog over te brengen. Geschiedenis is hier vooral een fraai plaatjesboek.

    • Peter de Bruijn