Rome verbiedt ‘centurions’ en ‘gladiatoren’ bij het Colosseum

De verklede straatartiesten zijn niet goed voor de uitstraling van de stad, zo meent het stadsbestuur.

Twee mannen verkleed als centurion voor het Colosseum.
Twee mannen verkleed als centurion voor het Colosseum. Foto Angelo Carconi

Verklede Romeinse legerofficiers en gladiatoren zijn niet langer welkom bij toeristische attracties in Rome. Het stadsbestuur besloot de straatartiesten – die voor geld op de foto gaan met toeristen – te verbieden omdat ze het aanzien van de stad beschadigen. Ook zouden ze een bedreiging vormen voor de veiligheid.

Volgens het Romeinse stadsbestuur gedragen de acteurs zich vaak opdringerig en agressief, zo schrijft de Corriere della Sera donderdag. Onder meer Japanse en Amerikaanse toeristen voelen zich daardoor gedwongen met de ‘centurioni’ op de foto te gaan. Zo’n plaatje kost al gauw tien tot twintig euro, weet de krant.

Viering katholiek jaar

Wie de regels overtreedt, kan rekenen op een boete tot 400 euro. Daarnaast wordt het tenue in beslag genomen. Naast de verklede gladiatoren en soldaten verbiedt Rome ook fietstaxi’s en onofficiële verkopers van toeristische rondleidingen in sommige delen van de stad. Onder meer het Sint-Pietersplein, de Trevifontein en de Spaanse Trappen zijn verboden terrein.

De maatregelen komen krap twee weken voordat in Rome de viering van het katholieke Heilig Jaar begint. De stad verwacht dan miljoenen toeristen en wil niet dat die worden lastiggevallen door straatartiesten of straatverkopers. Het ‘extra’ Heilig Jaar begint op 8 december. Het is dan 50 jaar geleden dat het Tweede Vaticaans Concilie werd afgesloten.