Porosjenko: GeenPeil is ‘koren op molen Poetin’

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Den Haag uit president Porosjenko kritiek op het referendum over ‘zijn’ Oekraïne in Nederland.

Het referendum in Nederland over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne is volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko „koren op de molen van Poetin”. In een exclusief interview met NRC zegt Porosjenko dat de initiatiefnemers voor het referendum (‘GeenPeil’) „bewust of onbewust de Russische „agressie” in de kaart spelen. Porosjenko is vandaag en morgen in Nederland voor overleg met premier Rutte en een audiëntie bij koning Willem-Alexander op de Eikenhorst.

„Poetins politiek is een probleem voor de hele wereld. Iedereen moet weten dat een stem in het referendum ook een stem is voor of tegen de Oekraïeners die hun leven hebben gegeven voor Europese waarden. Ik verafschuw het idee dat de Nederlanders gijzelaars worden van een politiek spel, aldus Porosjenko.

Het referendum is formeel slechts raadplegend, maar een meerderheid in de Tweede Kamer is bereid om de uitslag over te nemen. PvdA en CDA, beide voorstander van het associatieverdrag, hebben dat gezegd. De VVD heeft nog geen standpunt.

De president hoopt dat hij nog meemaakt dat Oekraïne lid wordt van de EU. „Na mijn eerste of tweede termijn als president, droom ik ervan lid te worden van het Europese Parlement namens Oekraïne”, zegt Porosjenko. Zijn huidige termijn loopt tot 2019, een eventuele tweede tot 2024.

Volgens Porosjenko heeft de MH17-ramp Nederland en Oekraïne nader tot elkaar gebracht. Hij heeft lof voor het technische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. „De Russische propaganda, met die versies over Soechoj-gevechtsvliegtuigen, is dankzij dit rapport kapot”, meent hij.

Hoewel de schuldvraag nog niet aan de orde komt in het justitiële onderzoek, zegt Porosjenko het antwoord daarop al te hebben. „Ik kan dingen zeggen die de Nederlanders niet kunnen zeggen. De MH17 is niet neergeschoten door een Boek-raket in handen van de terroristen. Het was een Russische Boek, gelanceerd door een in Rusland getrainde crew. Het was een Russische verantwoordelijkheid.” Waar die Russische lanceerploeg vandaan kwam, wil hij niet onthullen. „Die informatie kan ik niet geven. Rusland moet nu eerst eens zeggen dat het als staat geen terroristen steunt en in de Veiligheidsraad geen veto meer gebruiken”, zegt Porosjenko.

Lees hier het hele interview met de Oekraïense president Petro Porosjenko. 

    • Hubert Smeets