Frankrijk en Rusland gaan aanvallen op IS coördineren

Een brede coalitie is volgens Poetin de beste manier om de strijd aan te gaan met “een gezamenlijke vijand”.

Hollande (links) en Poetin schudden elkaar de hand bij het bezoek van de Franse president aan Moskou.
Hollande (links) en Poetin schudden elkaar de hand bij het bezoek van de Franse president aan Moskou. Foto Michail Klimentjev / Reuters

Rusland is klaar om met Frankrijk samen te werken in de strijd tegen terrorisme in Syrië. Daarbij zullen de twee landen aanvallen op IS met elkaar afstemmen en onderling meer informatie uitwisselen. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de Russische president Poetin en zijn Franse ambtgenoot François Hollande in Moskou.

De twee leiders willen tevens groeperingen in Syrië ontzien die “tegen terrorisme” vechten. Of dat ook betekent groeperingen die tegen president Assad vechten, is niet duidelijk. Assad is een bondgenoot van Rusland en de luchtaanvallen van de Russen richtten zich ook tegen de oppositie.

Poetin stelde na de bijeenkomst van donderdag dat president Assad en het Syrische leger een “natuurlijke bondgenoot” in de strijd tegen IS zijn. Zijn politieke toekomst is in handen van het Syrische volk, aldus de Russische president. Hollande is van mening dat Assad geen toekomst heeft als president van Syrië.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Assad ‘has no place’ in future Syria, Hollande says in Moscow

Eerder deze week sprak Hollande al met de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië over een “brede coalitie”. Poetin gaf donderdag aan om met de VS samen te werken in een dergelijke coalitie.

Tijdens zijn bezoek aan Rusland herhaalde de Franse president die oproep, meldt persbureau AFP. Alleen door de krachten te binden kunnen landen effectief de strijd aangaan met terreurgroep Islamitische Staat, aldus Hollande. Poetin liet kort daarop, tijdens een gezamenlijke persconferentie, weten dat standpunt te delen.

“We geloven dat zo’n coalitie absoluut noodzakelijk is en op dit gebied vallen onze opvattingen samen. Wij zijn klaar voor zo’n vorm van samenwerking.”

Hollande is de afgelopen dagen bezig op een diplomatieke toer om een zo groot mogelijke coalitie te smeden in de strijd tegen IS. Zo ontving hij maandag de Britse premier David Cameron en vloog hij dinsdag naar Washington voor een overleg met president Obama. Woensdagavond was de Duitse bondskanselier Angela Merkel op bezoek in Parijs.

Duitsland stuurt vliegtuigen, bombardeert niet

Dat laatste bezoek leverde weliswaar iets nauwere samenwerking op, maar leidde niet tot deelname aan de bombardementen in Syrië, zo bleek donderdagavond. Duitsland stuurt verkenningsvliegtuigen, tankvliegtuigen en een fregat, zo liet de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen weten.

Het besluit om vliegtuigen naar Syrië te sturen moet overigens nog wel goedgekeurd worden, aldus de bewindsvrouw. Tegenover persbureau Reuters zei ze:

“Vandaag heeft de regering moeilijke, maar ook belangrijke en noodzakelijke besluiten genomen. Wij staan zij aan zij met Frankrijk, dat getroffen werd door de barbaarse aanslagen van IS.”

Cameron zoekt steun voor luchtaanvallen

Anders dan Duitsland staat de Britse regering wel open voor luchtaanvallen op IS in Syrië. Premier Cameron heeft daar echter wel de steun van het Lagerhuis voor nodig en dat blijkt vooralsnog lastig. Ook twee jaar geleden sprak de Britse Tweede Kamer zich al uit tegen militaire actie in Syrië.

De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, vroeg de Britten donderdagavond eveneens om in te stemmen met luchtaanvallen in Syrië. In een opiniestuk in de Britse krant The Guardian schreef hij:

“Our two nations share a common enemy. Together we can degrade and, ultimately, destroy it.”

Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten zijn enkele van de landen die nu al wel bombarderen in Syrië. Maar de kans dat de VS meer gaan doen, lijkt klein, zo bleek tijdens Hollandes bezoek aan Washington. Wel zegde Obama toe de luchtaanvallen op te voeren en inlichtingen beter te delen.