‘Pensioenfonds PNO maakt premie leeftijdsafhankelijk’

PNO is het eerste fonds dat de ‘solidariteit’ tussen jong en oud los laat.

Mediapensioenfonds PNO laat als eerste pensioenfonds de vaste premie voor alle leden los, zo meldt het Financieele Dagblad. Daarmee gaat de hoogte van de premie verschillen tussen jong en oud.

Bij het fonds wordt vanaf januari de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand bepalend voor de hoogte van de premie; ouderen gaan relatief meer betalen dan jongeren.

Met deze stap loopt PNO vooruit op de discussie rondom de zogenaamde doorsneepremie, waarbij over iedere euro die een werknemer aan premie afdraagt evenveel pensioen wordt opgebouwd; ongeacht leeftijd. Het kabinet wil af van deze doorsneepremie, maar het veranderen van de constructie ligt politiek gevoelig.

Genoodzaakt om nieuwe klanten te binden

Waar het in andere sectoren verplicht is om bij een bepaald pensioenfonds aansluiting te zoeken, is dat in de mediasector niet het geval. In het FD zegt PNO genoodzaakt te zijn om de stap te zetten, omdat het zich anders uit de markt prijst bij bedrijven in de creatieve sector die mogelijk klant willen worden bij het pensioenfonds.